Saturday, October 12, 2013

Perangai Macam Jadah Je

at Saturday, October 12, 2013
Reactions: 
0 comments
Jam menunjukkan pukul 1 tengahari....

dah masa untuk masak tenghari.

tapi bagi aku, no need masak tengahari, makan biskut cecah neskepe pun jadi..

ibu dah siap senseng lengan baju nak masak..

arghhh... ni malas ni... sebab aku kenyang lagi...

dan aku malas nak lecakkan ketiak masak kat dapur...

bila ibu start buka mulut, aku dah get ready....


KAK, KOPEK BAWANG NI.......


OK.....

Ni kompem suruh kopek bawang sebakul ni....

(bungkus semua laptop, tablet, bukak pintu bilik, masuk senyap-senyap, tutup lampu.. I'AM INVISIBLE...!!!)



p/s: semoga my invisibility bertahan untuk 3 jam... kihkihkih


Tuesday, October 8, 2013

Ibu Yang Tak Bekerja Lebih Mulia... (KATA NYA...!!!)

at Tuesday, October 08, 2013
Reactions: 
0 comments
Ha kauuuuu... aku kalau geram memang akan keluar perkataan KATANYA....!!!

Aku rasa kan sebab tu aku tak ramai kawan, sebab apa aku tulis dalam blog mesti asyik nak bash orang..!! hahaha..

dah kalau aku terasa, kompem la aku bash sekali...

so this time, lets story about different between employed mom and unemployed mum.. gituuuuu....

even aku belum bersuami, jauh sekali nak merasa perot memboyot, tapi aku dapat rasa i'll be an employed mum...

kerja office hour, keluar pagi, balik petang, balik kerja gesel encik bam bam ajak makan luar saje.. kih3... (dasar perempuan malas masak..!!)

So, aku kene kerja, en bam bam kata, kalau taknak kerja, carikan dia kerja gaji 10K....! ewahhhh

Tapi memang betul la...Kalau harapkan gaji dia sorang, memang tak la kan. Lagi lagi nak tanggung bini yang kuat muntahkedarah macam aku...

So aku dapat rasakan yang kalau aku ada anak, aku harukkan je anak-anak aku ke nursery...

Nak harap mak aku, awal-awal dia kasi warning.... "tak payah nak letak anak ko kat sini, berkecai pasu bunga aku.." gitu... kelasss sangat...

mak aku punya cucu bukan spesies Homo Sapiens tau.. tapi species orkid..!

So one day, aku terbaca kat mana entah, yang mengatakan "Ibu yang tidak bekerja lagi mulia"....

 CHOI CHOI CHOI CHOI sangat statement...

Walaupun dalam hujah-hujahnya mengatakan

"saya berkorban demi anak-anak"

"saya terpaksa korbankan kerjaya saya demi anak-anak"

So aku berpendapat yang ibu bekerja ni tidak semulia compared to yang full housewife..

Disebabkan aku adalah perempuan yang bukan housewife, so aku sangat offended..!!

Actually, kita sama rata sahaja...

Mungkin kau korbankan kerjaya.. which is kalau hilang kerjaya, ko boleh dapatkannya balik ANYTIME...!

Compared to US, walaupun kami tak korbankan kerjaya, tapi kami korbankan things yang bigger than uolls yang housewife... iaitu..... OUR CHILDRENS..!!


Ingat kes anak terperangkap dalam kereta...??

Kes anak didera babysitter..??

Anak mati ditaska...??

Semua benda tu takkan terjadi if all women in the world are housewife..!

Boleh ke kita dapatkan anak yang sama kalau mereka mati..?? No..!

Kita bukan tahu apa babysitter tu bagi anak kita makan apa...  Yang paling menakutkan kalau ahli keluarga BS tu sendiri ada yang tak betul...

Macam adik tembam aku ni, memang dari kecik hantar kat BS. BS tu memang ada anak lelaki ramai, so aku memang takut kalau nak hantar adik aku ke sana...

Since en bam bam gaji tak besar, and I have to help him.. Kalau diikutkan semua perempuan nak jadi housewife, but we dont have choice...

Weols terpaksa korbankan masa, mungkin tak berpeluang nak tengok their first step, first teeth.. mungkin orang lain yang perasan dulu...

Kita dah penat bekerja, mana nak perasan benda-benda ni semua... itupun mengharapkan babysitter yang bagitahu... So we missed so much things about them...

Misal kata aku ada baby, and aku terpaksa bekerja, keluar rumah pagi, tahu tak betapa seksa nak tunggu pukul 5 nak pergi jumpa anak...?? Kau mana tahu, kau kan housewifeeeeeeee...

Janganla beza-bezakan antara kita...Sama sahaja aku rasa...

Aku tak nak la kata mom yang bekerja ni lagi mulia, sedangkan kalau aku bagi sebijik sebijik hujah dan pengorbanan ibu bekerja ni, memang nampak lagi MULIA pun....(sarcasm sangat ayat ko Cik Buyung...!)




Wednesday, October 2, 2013

Kisah Ampaian Spender

at Wednesday, October 02, 2013
Reactions: 
0 comments
Cerita ni bukan rekaan, tapi betul betul berlaku pagi tadi..!

kisahnya...

Rumah aku kat kampung ni jenis perumahan, jadi paham-paham la kalau perumahan, bab nak menyidai baju pun, punya azab nak cari space.

Kalau boleh aku lintangkan ampaian merentas rumah jiran, memang aku buat.

Selalu yang basuh baju ni, memang yang uruskan adalah bapak aku.

Mak aku cuma tahu, "dah sidai..??".. gituuuuu.. kelasssss sangat...

weolls memang sidai baju dekat garaj kereta.

kalau bab spender and bra, memang sidai kat tempat yang sama tapi guna penyangkut yang khusus tu la.

Sejak bapak aku pencen, memang tugas dia la antar amik adik aku pergi sekolah.. ye, adik aku yang gedebak gedebuk tu..

petang tadi... bapak aku macam biasa nak pergi ambil gedebak gedebuk tu dari sekolah.

bapak aku start kereta, zasssss terus gerak...

balik dari amik budak tu dari sekolah, adik aku yang satu lagi tu jengah keluar...

tengok tempat sidai spender, hilang...!!!  semuanya...!!

dia tanya bapak aku.. "abah, mana tempat sidai spender ni..??"

Zasss... dua dua pandang ke jalan...

Rupanya, dari masa bapak aku start enjin tu, dia tarik sekali penyidai spender sampai ke sekolah..!! bahahahahaha....

Bersepai semuanya....!

ada yang masuk bawah kereta jiran...

ada yang baik punya parking atas bonggol jalan...

paling cun sekali, spender-spender tu nyerah diri betul-betul dekat depan kedai kopi..!! hahahaha...

paling banyak dekat kedai kopi tu la....

Taknak bazir punya pasal, adik-adik aku dikerah pi kutip satu satu weii... hahahaha...

oh ye, termasuk bapak aku..! bahahahahahaha

adik aku yang kutip dok cerita, "mak yah siap suruh anak dia alihkan kereta sebab nak kutip spender ibu..!"

bapak dengan adik aku yang gemuk tu pi kutip yang jauh-jauh.. termasuk depan kedai kopi tu

paling haru kalau ketua kampung yang nak masuk minang aku tu duk dekat situ... Kalau nampak, mesti dalam hati kata "mujur tak jadi".... hahahaha

adik aku yang gemuk tu memang hati kering sikit... apedehel setakat kutip spender bersepai atas jalan...

entah-entah dia pi kutip pakai kaki ja.. sambil motor gerak, sambil sauk.. hahaha...

mana pernah terjadi dalam kampung aku tu laki pi duk heret spender bini masa nak ambik anak sekolah... Bapak aku je...


 ade update sikit

tengah gelak gelak pasal ampaian spender tu, si fatin sambung...

"nasib baik abah pergi sekolah atin, dibuatnya dia pergi bandar dulu, memang Atin tak kutip la, mesti orang Majlis yang kutip..."   hahahahaha

Kotla kan tersangkut dekat trapic light ke.. hahahaha

sebenarnya balik dari ambik si gemuk tu dari sekolah, bapak aku dah perasan ada spender atas bonggol... boleh dia kutuk lagi, "spender sapa la tu.."

Sekali spender sendiri.....!! hahahaha....

Atin siap bagitahu aku, "Ada bra atin tersangkut dekat pasu bunga ibu kak Ya.. mujur tak terbang dekat rumah Mat Sah (duda kat taman aku)"

Adoiii.. aku ingatkan mak aku punya, satu kelorga punya seluaq dalam bertebaran...

Aku tanya la kenapa pi kutip, sebab yang paling banyak adalah hak mutlak mak aku, takut orang tua tu mengamuk, memang hati kering anak beranak kutip balik...

paling tak boleh blah, ada jiran nampak spender tersangkut, dok lambai-lambai panggil bapak aku, tapi tak dan.... hahahaha...


 

BeLoG CiK BuYuNg Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review