Thursday, September 30, 2010

Bila Gendut Pulang Ke Rumah..

at Thursday, September 30, 2010
Reactions: 
0 comments

Ari sabtu lepas, aku kena jaga gendut tu kat rumah..

Selalunya mak atau bapak aku yang jaga..

Tap kali ni bapak aku tinggalkan dia sorang-sorang ngn aku

Jadi maknanye automatic aku terpaksa baby-sit die..

Ko ingat senang nak jaga gendut ni???

Klo bukan tiap satu jam mintak makan, bukan gendut la namanya..

Tengah aku sedap tgok tv, 'Kak Ya x masak ke? Atin lapo'

Jadi sebgai kakak yg muslimah, aku pun masak ayam goreng segera..


2 jam kemudian…

Aku tgok Si gendut dah resah semcm, ulang alik ke dapur..setiap 5 minit ke dapur..

Pintu peti ais tu dah nak roboh dek dibukak tutup..Tap x jugak di amik apa-apa dari peti tu..

10 minit kemudian, pergi dapur lag, bukak peti lag..aku pun naik rimas la..

Sebagai kakak yang kejam, aku sound la.. 'Ha! Lapar la tu..bukan baru makan ayam ke tad???'

'ermmm xdelah..tap klo Akak Ya nak masak spaghetti, Atin ok je'

Ko tengok, ayat cover lapar adik aku..

Ko kan gendut, selagi dapur gas tu x meletop, selagi tu la ko larat mx makan kan?

Agaknya klo gas habis ke, ko rela kerah kakak ko ni pergi cari kayu api..

Oh ye uollss, jangan ingat setiap gendut mempunyai perut yang flat macam aku..

Gendut-gendut adik aku, perut die x bleh blah langsung…

Klo dia tengah makan kan, memang selambak, jad dengan murah hati, aku bg sound maut ke dia..

'Heee Atin ni kan, klo penjahat nak culik pun pikir banyak kali tau..Boleh bankrupt diorang tanggung makan kau seminggu..Lagi satu, nak bawak lari pakai guni pun, belum sampai pun kat van, dah lobang guni tu '

Apa lagi, sentap la..bila dah sentap, terus berhenti makan..senang yo nak buat die tidak muntahkedarah

Tap, segendut-gendut perut dia, juara Hoola Hoop tu…Hoola Hoop tu permainan yang gelek gelung tu..nak main Hoola Hoop, perut kene mantap beb

Aku penah la main Hoola Hoop, sekali gelek je boleh bertahan..terus terlondeh..






Kami Tak Curi Kuih

at Thursday, September 30, 2010
Reactions: 
0 comments
Tad waktu petang, aku terima kol dari ibu...3 kali ko..tap aku tgah sibuk bersilat ka dapur, jadi x dengar pun..

Dalam hati aku, ni mesti nak bebel pasal aku x kerja-kerja lagi..xpun gosip liar jiran tetangga..

Ni klo telefon berkali-kali,ha...mesti ade la bende yang nak dikongsikan..

Excited aku dah ni..mesti cerite hotss melampau..Aku bab-bab gosip ni, memang eden tolan, tolak batu dan kayu yo..

Jadi semangat ingin tahu tuan tanah semakin tinggi melompat-lompat

Kringg..kringg...

Aku kol mak aku semula..x sempt aku nak tarik nafas, mak aku dah pok pek pok pek dulu bercerita..

Cerita punya cerita, ngumpat punya ngumpat, komen punya komen..aku pun letak telefon..dan aku menarik nafas panjang sambil berpikir..

Korang nak tahu ape perkara yang kami bebelkan?? nak ke tidak, nak ke tidak, nak ke tidak??

Mestilah nak kan...beselah, gosip-gosip yang aku bawak bukan yang murahan..Klo jual, sah-sah dapat 10K..ok cukup dengan merapek.

Actually mak aku kol tad nak bgtau aku, yang atok aku kat kampung tu cakap, famili aku curi kuih raya kat umah dia hari tu..

APA ???? CURIK KUIH ?????


Klo korang baca ayat aku ni, rasa terbakar x??? Aku yang dengar lagi la panas sebab kuih tu aku yang amik uolssss!!!!

Ye, AKU AKU dan AKU!!!!

Mak aku cakap, perihal keluarga aku amik kuih raya ni, atok aku dok canang ngn moyang aku, dan nak dijadikan cerite moyang aku sendiri cerite hal curi kuih pada mak aku..

Sebenarnya, pada malam raya kedua, kuarga aku yang dah 2 hari stay kat umah atok tgh siap-siap nak balik rumah bandar..Tapi pada malam tu, atok, nenek dan pak sedara aku xde, sebb diorang pergi rumah terbuka..

Jadi disebabkan kitorang lambat lag nak balik, atok aku suruh mak aku kuncikan pintu bile nak balik nanti..mak aku iyekan je la sambil aku siap-siap nak balik umah..excited ni..x sanggup dah duk kampung lama-lama

Sebelum nenek aku pergi umah terbuke tu, die sempat pesan la ke mak aku, klo nak bawe apa-apa balik, amik jela,,kuih ke, lauk ke..dan nenek aku sangat x kisah..lagi dia suka..Dan aku dengar statement nenek aku tu dengn telinga gajah aku sendiri..

Nak dijadikan cerita, masa aku tengah kemas-kemas, aku pergila dapur..dan tetiba mata aku ternampak sesuatu..apa lagi, berbintang-bintang la bijik mata aku ni..Aku nampak kuih loyang uolsss!!! Setelap penuh lagi..x dibukak pun lagi..ape lagi..memang blink-blink la mata aku mcam napk jejaka kacak..

Memang aku gilakan kuih loyang..klo diletak Fahrin Ahmad di sebelah kuih loyang yang cinonet itu, aku akan tetap memilih KUIH LOYANG...Kuih loyang mampu buat aku bergoyang-goyang seharian..

Bile dan nampak tu, mestila rase nak amik kan..jad aku pun tanyalah kat ibu..


'Ibu, nak kuih ni bawak balik boleh??'

'Amik la, letak dalam kereta..'

Aku pun ape lagi..bergoyang kesukaan la sbb dapat makan kuih loyang..Dalam masa seminggu je, kuih loyang yang sodap tu habis aku telann...licin..hampas pun xde yang tinggal..

Tup tup aku dengar cerite plak yang atok aku kata famili aku curi kuih raya dia..padahal nenek aku sendiri yang cakap, bawak balik kuih..ni apa kes ni???

Ok, walaupun nenek aku tak suruh pun, perlu ke nak buat statement yang weoll ni curi kuih?? Kitorang ni orang luar ke sampi cakap mcm tu sekali ???

'Awa boleh beli selori mak kuih tu !!' Tu yang mak aku balas pada moyang aku bile mak aku tahu cerite yang sebenar. Mana la mak aku tak terkilan kan..aku pun gile la terkilan..pasal kitorang amik kuih yang sikit tu pun nak dicerita..melampau betul!!

Klo uollss nak tau, antara banyk2 makcik dan pkcik aku, hanya keluarga aku je tau yang balik sebab nak masak untuk hari raya..ye..hanya keluarga aku..yang lain tu, bila dah siap semua baru nampak batang hidung. Sehari sebelum raya tu, aku sekeluarga dah siapkan macm-macm..dari kuih, ketupat, rendang, pasang langsir, vacuum rumah..semua kitorang yang buat..AKu ni yang duk tersengguk-sengguk pasang langsir sampai 2 pagi..Gile x gile penat..Sampai sakit-sakit pinggang ni..Mak aku pulak seawal 5 pagi bangun masakkan ayam kicap..

Lepas tu, dengan rasa x bersalah, nak buat kitorang ni macam babu la plak kan, nak suruh keluarga aku stay lama-lama cuci pinggan..ewah-ewah..banyak cantik!!! Macam keluarga aku xde rumah, xde kawan-kawan yang nak diziarah..nak kitorang ni terperuk kat dapur,,lepas tu bile ade orang nak dtg umah weoll sendiri, suruh datang umah atok aku je..SELLFISH adalah perkataan yang paling tepat..

Sudah-sudah la, kami ni dah penat..Bile dah ditolong buat macam-macam, ni ke balasan yang kami dapat?? dikatakan mencuri kuih raya..Bile mak aku nak balik raya kat kampung aritu, aku dah dapat rasa lain macm dah..mcm ada yang x kena..klo boleh aku nak bangkang habis-habisan..klo raya kat umah sendiri xlah sakit hati sampai macam sekarang ni

Bile keluarga yang lain x balik sebelum hari raya, x dicanag pun, x dibising pun..bile kene kat keluarga aku??? Dicanang 1 dunia yang keluarga aku x balik..padahal keluarga aku balik pada pagi raya pertama bawakan lauk, siap masakkan dari rumah, 1 tempayan lag..HISH!!! geramnnya aku..

Diibaratkan yang atok aku tu cuma ada 3 orang cucu (aku dan adik-adik yang lain) yang sesuai dijadikan babu hari raya..yang lain??? aku berani kerat jari yang dia xkn berani mintak tolong basuh pinggan..aku dah penat !! dulu waktu kecik-kecik aku stay sana nak dikatakan sebulan lengkap raya aku dok bancuh air, basuh pinggan, tap disebabkan sebuah kejadian, aku rasakan, xde kampung lagi bagus..

Aku bukan nya amik barang kemas dalam rumah tu pun..aku hanya amik sebalang kuih raya..hina sangat ke??? mak aku mampu beli berlori-lori kuih than campk depan pintu rumah atok aku..jadi keluarga aku xkan ade hutang kuih loyang lagi.

So, mak aku decide, next year, kitorang beraya di bandar sahaja. Lagi selesa, lagi happy, lagi seronok, xyah penat-penat masak, x perlu sakit hati, x akan sentap-sentap..Weollss nak buat macam family mak sedara aku buat..Datang raya pertama, salam-salam, bagi duit, dah ! balik..senang cerite..boleh raya puas-puas kan kat bandar..Boleh masak sedap2 hari-hari kat rumah, tiap hari menu berlainan..dan aku tersangat la happpyyyyyy ngn keputusan mak aku tu..YIPPPPYYYYYY!!!!!!!!

Errr boleh x aku katakan yang aku x sabar nak raya lagi..hihihi









Wednesday, September 29, 2010

Bila Cik Buyung Sedang Rajin

at Wednesday, September 29, 2010
Reactions: 
0 comments
Aku masak..walaupun masak sayur goreng sajork..tap kira rajin la tau..selalu aku masak telur sebutir je..hohohoho..dah namanya tinggal sorang, buat mende masak macam orang nak kenduri..tap, aku ni klo masak kan, mesti dapur aku macam lepas dilanggar garuda..BERTERABUSSSS...

Aku basuh baju.. selagi xde kesedaran yang baju tu dah menggunung, memang aku buat dont know..ari ni punye baju pun aku kepam genap 2 minggu...gile arh..tap masih wangi beb..aci x klo x basuh..terus lipat..SEMBUR AJE FEBREEZZE..tetibe..

Aku basuh pinggan.. aku malas beno nak ke singki tu...berat bontot rase ..since aku mkn pun pakai mangkuk kecik..haruslah 3 hari punye pinggan masih ade dalam sink kan..hohoho..style aku selagi pinggan x nampak membonjol dari jauh, jad assume aje sink tu kosong ye..padahal??? nauzubillah

Aku siram bunga..yang ni tetiba rajin ok nak jaga pokok makcik Hang Tuah...muke koser je masa siram..tapi best woo siram petang-petang..hehehe..sebab...ramai anak-anak hekan uolss yang lalu..bile ade yang lalu je, mule la aku jadi model iklan shampoo rambut tengah siram bunge..kasi rambut ngerbang-ngerbang sikit..kasi sound effect sikit...wohoooo

Aku buang sampah.. Bile dah nampak ulat menggeletik keluar tu..paham-paham la yo...eeee..geli aku dengan ulat putih tu..lag-lag kan bile ulat tu jalan kat tangan..rase gelik-gelik..iye..bau nye sampai ke rumah apek hujung jalan tu..ups..tipu er..


BILA CIK BUYUNG SEDANG MALAS ???

melingkar secara malas macam ada emas dalam punggung..hohohoho



Monday, September 27, 2010

Cik Buyung !! Kau sudah cantik

at Monday, September 27, 2010
Reactions: 
0 comments
PANG !!!!!

Hoi bangun-bangun.. Jangan berangan ok.. Ye..itu satu tamparan buat kau, Cik Buyung kerana kau belum cantik lagi ok Selagi pelampung-pelampung lemak ni x berambus dari badan tuan tanah, jangan harap nak jadi cantik.. Sebelum donat-donat berkulit tebal tidak dihapuskan dari badanmu itu, jangan nak berangan jadi cantik...

Tap En Blog, kasi la can malam ni aku nak cantik..
Boleh ke tidak, boleh ke tidak, boleh ke tidak ??


Hai uolss, maaflah, dialog di atas tu adalah perbualan meroyan aku bersama En. Blog..
Nak bermonolog sekejap..
Kire-kire kan, lama jugak la aku x update berat aku..

Kali terakhir aku cakap berat aku ialah 75 kg kan?? siap aku letak gambar lagi..
Pada sesapa yang tak tahu, ye memang aku sedang berdiet secara keras..
Memang aku diet secara tegar, nak makan apa-apa pun, akan dipastikan xde kandungn karbohidrat

Dan aku sangat menjauhi musuh ketat ku, iaitu nasi..
Oh itu nasi kasi manyak susah wooo, kasi tembam gua punya badan saje
Semua bende jad tembam, itu tembam, ini tembam, 'yang itu' pun sudah tembam..
Uhhhh scary noks!!

Part 'yang itu' memang paling ngeri..yelah ! mana-mana ko pergi, orang asyik merenung..
Nak-nak yang tua kutuk miang keladi, rumah kata pergi, kubur kata mari
So, kene kasi kempis maa...

Dulu pada aku, klo dapat berat 75 kg tu mmg syukur gile lah..
Tap lumrah manusia nak dapatkan yang lag baik kan..
Selagi boleh kurus, teruskan kurus...
Klo dah beberapa bulan, masih statik jugak, kene usaha lag keras..
Less food, more exercise

Dan keputusannya...amat memberangsangkan..
Gile ah !
Jad aku nak buat anooucement ni..
Berat aku sekarang ialah...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
69 KILO uollss !!!!!!!!!




See En Blog...Bertapa slim nye aku..hehehe
Baju ni kan aku beli masa berat aku masih 80 kg..
Aku membeli dengn konfiden yang tinggi bahawa aku akan muat baju ni...
Bile masuk fitting room, ye, memang muat..
Tapi....
Muat yang macam haram..maksudnya nampak lemak gelebeh sana sini..
Sangat memalukan..Tap aku tetap gigih untuk membeli




Then dulu mase mula-mula beli baju ni, diwajibkan memakai bengkung...
Ye..pakai bengkung..Tujuan???
Ko rela ke tengok lemak ko bergelek dangdut dalam baju ????
Bila ko jalan, lemak ko turut berjalan...jadi untuk bagi 'dia' duduk diam, pakaila bengkung ye..
Sangat Berkesan !!




Jangan ingat aku masih pakai bengkung sekrang..
Sudah aku simpan buat frame..
Sebab aku x memerlukannya lagi..
Sapa mau????? Beli sendirik !
Koser aku nak bagi..mahal tu..
Errrr RM 28.90 kire mahal x? hehehehe




So, dari perkiraan aku, aku dah hilang almost 20 kilo
Yeeeehhhaaa Yareebbaa Angree Angreee !!!!
Ko ingat senag nak hilang dari 89 kilo ke 69 kilo ???
Boleh masuk wad aku lama-lama klo mcm ni...


Klo nak diikutkan, cara aku diet x berapa nak ok la..
Sebb nak kurus ni perlukan masa..
Tap aku hanya amik masa 7 bulan sahaja hilang 20 kilo tanpa amik produk..

Cara aku ni boleh dimanfaatkan untuk sape-sape yang terdesak beno nak kurus..
Contohnye macam klo uollss ade blind date ngn mamat hensem ke, perlu jumpe calon suami yang dirancang oleh keluarga ke, nak jumpe kekasih lama atau nak muatkan badan dalam baju kawin yang paling cantik, tap only available dalam size kecil...

Jadi, Selamat Berdiet !! Jadilah sihat dan cantik seperti saya..ngeeeeee :)


Sunday, September 26, 2010

Ragam Ibu dan Abah

at Sunday, September 26, 2010
Reactions: 
0 comments
Ketika menjelangnya waktu mahgrib.....


'Huh! Penat betul. Pancit motornya tad'

'Pancit?? Ha tu la awk..awk ni pergi ke mana ni bang??'

'Pergi Air Hitam tad'

'Tu la! Padan muka..ni la akibatnya keluar x bgtau bininya dulu, kan dah pancit'

'Kang kalau bagitau, ada plak yang nak mengikutnya…..'

'Mestilah nak ikot..awk tu bang, sejak-sejak nak pencen, nak berhenti kerja ni, xbleh dibiarkan jalan sorang-sorang. Ada je nanti mak janda yang melekat kat awak…Klo dah sangkut nanti, saya yang merana..'

'Kenapa atin x pergi ikut abah??? Kenapa bg abah pergi sorang-sorang…Abah tu bukannya boleh dibiarkan..pok pek pok pek bla bla bla….'


Aku yang mendengar naik hairan uolllss…Takot betul mak aku tu klo bapak aku direbut mak janda..hal direbut mak janda pun boleh dibuat modal untuk membebel…x paham aku

Aku rase apek ang duduk kat kedai basikal tu pun leh dengor mak aku bebel hal takot lakinya di rebut mak janda..aduh!!! poneng kepala den…


Si abah nya: Sonyap jo bile dibebel...kang perang plak jadinya..Klo mak aku tengah bebel, bapak aku pandang ke lain..malas nak amik tahunya..hohoho keep it up abah..klo aku yang buat gitu, sure sebijik penampo kena


Si omak nye: Sibuk makan langsat..malas nak amik pingan, makan sajork dalam tupperware besau..Bile makan, ada la idea nye nak membebel ke bapak aku..klo senyap je tuh, maknanya tengah lapor la tu..har har har!!!


Si anak nya: sibuk mengopeng (curik dengar) dalm bilik...sambil dengar sambil catat sbb gigih nak tulis kat entry..hohoho..ouh!!!! bolatnya muke aku noksss..


Saturday, September 25, 2010

Layanan 1st Class Cik Bunga

at Saturday, September 25, 2010
Reactions: 
3 comments

Bukan aku ok yang gilakan bunga-bunga ni...terlalu woman la uollss tanam bunge..x sesuwei untuk aku...Cik Buyung dan pokok bunga memang xde chemistry. Klo aku bela pun, pokok tu pun xde kepercayaan penuh yang aku boleh handle hidup diorang di dalam pasu. Dan sah sah la, klo ari ni aku pergi beli sepasu pokok, esoknya akan rebah ke lantai. Orang lain tanam pokok, keluar bunga..Tap klo aku, jangan kan bunga, ranting pokok pun belum tentu lagi akan tumbuh. Klo uolls nak tahu, dulu masa nak pindah dari umah lama, ke rumah yang sekrang ni, kene sewa sampai 2 lori sebb 1 lori je khas untk pasu bunga..

Barang-barang lain x bleh pun naik selori dengan bunga-bunga ni..Klo lori dah x muat kan, sanggup ni mummy aku derma perabot ke orang, dari dermakan pasu bunga yang hidup segan mati x mahu tu. Yang penting pasu bunga dia ada space yang selesa. Kelazz kan ko ni cik bunga..kadang-kadang klo dalam kereta pun, takhta aku pun dirampasnya..Bersempit la aku dan cik bunga tersebut..cish!!! Lagi 1, klo perabot atau bende lain yang calar ke xpe uolsss, klo pasu yang calar, menjerit uolss makcik Hang Tuah tu..



Tiap-tiap hari la dok pesan:

POKOK BUNGA IBU DAH DISIRAM BELUM???

JANGAN LUPA SIRAM POKOK BUNGA IBU...

HUJAN X SANA?? KLO X HUJAN, KERINGLA POKOK AKU...

Talipon hanya semata-mata bertanya hal cik bunga dan cik hujan...




Jangan ingat ni pasu bunga kepunyaan cik jiran ye..dan jangan ingt hanya 1 line je tau..double line hokeh..uollss tgok la rumah jiran yang lain-lain..kosong je kan?? yang tumbuh pun, cume rumput sejemput..jadi klo ada orang nk dtg umah, cari umah aku yang mana, aku cakap je 'Ala, klo kau nampak rumah yang kiri kanan depan belakang berlonggok pasu bunga tu, rumah aku la tu, rumah orang lain xde nye..1 and only'

Siap dipesan lag, pokok yang ni air kene banyak, yang ni jangan disiram, yang ni pulak, jangan sampai banjir pulak ko curah air...adehhhh...kadang-kadang aku main boh je..Klo tengah mood aku nak berangan jadi tuan puteri ke, memang banjir la uolss..hohoho


Klo makcik tu tengah bz berfacebook kan, aku pun perli-perli la, 'matila pokok bunga kat luar tu'.. Mana x nya, sebelum mak aku berjinak-jinak dengan dunia FB ni, siang malam la habis ke bunga..BUNGA BUNGA BUNGA..x sempat masuk ke rumah, tuju ke bunga dulu..diibaratkan klo sayangnya makcik tu ke bunga seperti kalau dalam kuali xde lauk xpe, asalkan jangan dalam pasu xde baja..Mak aku balik rumah ni seminggu sekali je, jad bile sampai-sampai je, bende pertama yang disentuh ialah bunga..Rela ni mencangkung depan pasu dok gembur-gembur tanah..Dah macam Hang Kebun ropenye..

Pokok bunga yang ni, sudah diberi amaran awal-awal jangan disiram, lebam katanya,,lebam tang mana pun aku x tahu la..Sekarang ni makcik hang tuah tengah berlumbe-lumbe dengn apek sebaris umah aku ni..nak tengok pokok bunge sape paling gah sekali..Apek tu punye bunge kire mengancam jugak la, letak pasu pun over sampai ke seberang jalan. Apa yang apek tu ade, mak aku mesti ada. Klo xde, dengn sepntas kilat, ko kelip mata 5 kali je, bende tu akan ade depan mata ko..maklumlah, masing-masing xnk kalah

Celah mana yang xde bunga. Tepi pintu, depan pintu, sebelah pagar..yang parah nya, seberang jalan pun makcik Hang Tuah take over..yang kat gmbar atas ni, korang jangan ingat ada 1 line je tau..berlapis-lapis tu..ade lag kat bahagian belakang-belakang..Klo boleh, pokok kelapa tu pun nak ditebang dan tanam dalam pasu. Biasalah, nak nampak mcm tanam sendiri kan

Friday, September 24, 2010

Cara Download Lagu Paling Cun

at Friday, September 24, 2010
Reactions: 
0 comments
Hai uollss..kali ni kan entry aku berlainan sikit..yela, ari-ari cerita pasal diri aku, mestilah kadang-kadang rasa nak muntah jugak kan..dengn perangai aku yang perasan diva ni..

Ok, cukp dengan mengarut...

Tap aku nak ingt kan awal-awal yang ni khas untuk sesapa yang guna modzilla je tau..yang lain, eden memang x tahu..

Aku agak, mungkin ramai yang ada guna software sendiri, sbb klo uolls pendownload tegar movie atau lagu, jadi uolls tau la kan caranya..tapi mungkin ada sesetengah software tu memberatkan laptop or PC korang..

dan kepada sesapa yang sesekali je nk download-download ni, jad terkial-kial nak download macm mana, boleh la guna cara ni...

Eh tap diingtkan yang ni untuk download something yang x terlalu berat..klo mcm movie yang besarnya sekitar 200-300 mb tu, boleh la di guna pakai...

Step:

  • Buka Modzilla Firefox uollss
  • Then korang uollss boleh type DOWNLOAD HELPER pada search box, xpun, klik je link (Download Helper) klo nak kasi senang
  • Akan keluar seperti page di bawah, pastu uollss boleh klik 'Download Now'
  • Lepas tu akan keluar kotak seperti di bawah, uollss boleh klik kat butang 'Install Now'
  • Bila dah selesai install tu, uolls kene restart browser Firefox tu, jangan plak korang meroyan nak restart lptop balik..just restart browser
  • Lepas uollss bukak Firefox semula, korang akan nampak simbol ni pada menu bar, simbol yang aku tunjukkan dengan anak panah merah.
  • So, maknanya button Download Helper korang dah berjaya di install.
  • Now, aku terangkan macam mana korang nak download video atau lagu dengan bende alah ni..
  • Senang je..uolss masuk je mana-mana site yang korang nak download tu. Macam aku, aku pilih you tube la ek, paling simple..then, aku akan pilih 1 video..
  • Bila uolls dah klik satu video tu, dan video tersebut akan berjalan kan?? Bila video tu tengah berjalan, korang perhatikan butang Download Helper
  • Now, button tu dah tukar warna, daripada color kelabu, ke warna biru,merah dan kuning.
  • Bila dah ready untuk download, klik pada simbol anak panah kecik warna hitam yang seperti dalam bulatan merah tu..
  • Bila dah klik anak panah kecik tu, tajuk video korang akan keluar, macam contoh aku punye kat atas ni, akan keluar kotak tajuk video 'Kehta Hai Dil Bar Bar'. Jad aku akan klik aja kan kotak tu..
  • Bende alah ni akan download video tu macam biasa la..
  • Tap nak diingatkan kat sini, bila dah download, sila tengok size file yang dah di download tu dengan yang ada kat laman web tu. Check size file. Sama atau tidak. Klo x sama, maknanya, masa korang download tu, server tertutup ke or ada problem ke, jad proses download tergendala.
  • Lagi 1, klo video uolls start dari 0.00 minit, maka Download Helper akan start dari 0.00 minit. Klo video tu start dari masa 5.00 minit, jad Download Helper akan start dari 5.00 minit.. Jadi semua ikut kemahuan masing-masing.
  • Senang kata try and error la ye..



p/s: after this akan ada banyak tips menunggu..antaranya..TIPS MEMAKAI COLI..hohohoho... yang jantan mesti cepat je kan nak klik blog aku..nak demo bergambar atau bervideo???boleh request sape yang nk jad model nye..sebut je nama..kihkihkih



Wednesday, September 22, 2010

Sila Tutup Mulut

at Wednesday, September 22, 2010
Reactions: 
1 comments
Aku ada masalh ni uollss...bukan masalah besar pun, tap kira boleh menimbulkan malu jugak la..

Ni melibatkan masalah tabiat aku yang kiranya agak hodoh la bagi seorang anak dara..                                                 
Klo aku ni adalah makcik-makcik umur sekiar 40 tahun ke atas, xdela malu benor klo ade tabiat ni

Ni dah rope kude laut ni. Camno tuh?

  • Klo tengah leka tgk drama air mata kat tibi, xpun bile tgok cerite penyiasatan omputih, nak nak yang hero badan ketak-ketak sampai mampu buat aku telan air liur dalam-dalam, aku akan MELOPONG
  • Bile kat tengah jalan, nak nak mase tengah tunggu traffic light tukar dari merah ke hijau, bile ko tengok no countdown kat atas tiang tu yang masih berangka '90', sambil menunggu, sedar x sedar, aku dah MELOPONG
  • Tengah rajin-rajin nak hupdate blog, tibe-tibe tengah jalan aku ketandusan idea, dengn sendirinye aku MELOPONG. Manala tau kan, idea masuk melalui mulut aku yang terjongos ituwww
  • Tengah tunggu-tunggu kuah spagetti nak masak, sempat lagi aku MELOPONG depan kuali tu..aku sedar dari keadaan kelopongan tu pun sebab minyak panas terpercik ke tgn..
  • Sambil sedap-sedap korek telinga, sedp jugak kirenye klo MELOPONG sekejap..
  • Bile tengah khusyuk beno ber YM dengan Mr. A, klo beriye beno cerite die tu, MELOPONG aku membaca
  • Bile main sudoku, tengah mikir nombor bertuah ape yang nak diisi, sedar-sedar mulut ni lenguh gara-gara lama sangat MELOPONG
  • Yang paling haru nye, tengah-tengah berak, sementara nak tunggu 'ek ek' tu nak kluar, sempat lagi MELOPONG

hoi...berat telinga korang mendengar, berat lag masalah melopong tuan tanah ni..orang kata, kite x sedar yang molot ni melopong ke depan sebb diri kite ni banyok benor la mengelamun nye...iye, memang cik buyung suka mengelamun, aku boleh tahan mengelamun selama 2 jam tanpa pergi bilik air..hohoho






Sunday, September 19, 2010

Timun dan Nenas

at Sunday, September 19, 2010
Reactions: 
0 comments
Kejadian timun & nenas ni berlaku baru je sekejap tad..dan setelah kejadian itu, aku mengaku yang aku memang bebal tahap dewa..

Tu la, bile mak mak pergi pasar, ikut sekali..tengok cara macam mana diorang pilih barang basah, bukan bantai tido sampai tgahari...ni tak, sampai nak pilih timun & nenas pun terkebil-kebil mcm orang ting tong

Ketika waktu hampir memasuki fasa petang, si ibu yang sedang memegang pisau bak pahlawan Hang Tuah dan keris Tamingsari nya, berkata....

' Tolong pergi kedai kejap, beli timun dengan nenas'

Ceh !!!!! Gaya pegang pisau macam suruh ikut berperang, sekali suruh pergi kedai daaaaa...

'Nak beli berapa ni????'

Aku capai tudung, dompet dan kunci motor..

'Kau beli timun 1, nenas 1'
'Timun tu amik yang masak tau'
'Nenas pun sama'
'Tapi jangan masak sangat'
'Sedang-sedang je, tak nak yang muda, jangan pulak amik yang tua sangat'

EKKKKK????? aku dah ting tong dah.. muda? tua? masak? separuh masak?

Ah belasah je lah...kat kedai baru pikir..dengan berlagaknya aku pergi la kedai..dah nama berlagak kan, jadi sikit pun aku malas la nak tanya makcik 'Hang Tuah' yang kat dapur tu hal-hal barang yang dipesan itu

Aku capai helmet, terus rempit ke kedai..sampai je kedai tu...



oh!!!! abang kacak..!!! terus jalan kepit...hehehe padahal tad masa nak start motor sikit punya ganas muka ni macam rupa abg bonzer jaga kelab malam...

Dengan ayu nya, aku pergi kat bahagian sayur-sayur cari timun...

Cari dan cari dan cari lagi....

Ha!!!! jumpe!! Belek punya belek...aku terpikir, mana nak tau muda ke, tua ke, bukan ada tulis umur pun kat sini..yang muda color apa?? yang tua color apa pulak...haish !!!! masalah masalah...



'Apa kata ko rembat je cik buyung..xkan ko nak tanya adik hensem tu pulak kan..jatuh la glamour kalau ko x tahu mana timun muda, dan mana timun tua ni'


Hoh ! akhirnya aku nekad..aku angkat sebijik timun yang paling cun color dia..

Masalh pertama selesai..

Then aku pergi pulak kat bahagian nenas, kali ni nenas nya spesen je colornnya..semua warna hijau tua...tap aku xdelah bebal sangat bab nenas ni kan..yang aku tau, yang warna hijau tu mesti muda, warna kuning mesti yang tengah masak ranum..

Dengan yakin aku tanya adik hensem yang kerje bahagian tu...

'Dik, yang ni semua nenas muda je... yang dah masak xde ke???'

'Nenas ni semua dah tua kak, xde yang muda pun, yang masak dah habis stok'


Hoh !!!!!! muka aku macam disimbah darah ayam ketika tu..alamak !!! kantoi beb kantoi...

Aku angkat aku punye timun yang sebijik tad, pergi kaunter, bayar 90 sen, terus belah....

Belum pernah seumur hidup aku, pergi kedai beli sebatang timun je, tap hari ni, gara-gara adik tu, terus pecah tradisi aku..cissss!!! nate sungguh mu...

Misi mencari nenas nan satu belum lagi selesai, aku serang pulak kedai yang seterusnya...

Cari punya cari...

oh !!! aku nampak nenas !!!

'Mau cali apa amoi cantik ??' (yang cantik tu aku saje reka..hihihi)

'Mau cari nenas la tauke....'

'Amoi mau yang mana? semua ala (ada)..mau yang itu nenas molis (morris) ka, atau mau yang nenas malu'

'Nenas malu ????? itu macam punya nenas ada ka tauke???

'Bukan nenas malu mea, nenas MAAADUUUU..haiyoooo'

'Kasi tengok la tauke itu nenas...'

Bile apek tu tunjuk nenas tu, lagi la aku meroyan..tad masalah timun tua, timun muda, sekarang masalah nenas morris dan nenas madu..adoiiii !!!!!!!

'Yang sudah masak xde ke tauke ???'

'Itu semua belum masak lagi mea, boleh makan punya...'

Lama jugak la aku tercegat nak pikirkan hal si Madu dan si Morris ni..kalau nak dibagi perumpamaan, sempat jugak le kiranya ketiak aku ni berpeluh sementara menunggu otak buat keputusan...

Aku malas pikir panjang, last-last aku angkat yang si Madu..harap-harap ko manis la ye Madu, kang kalau pahit nanti, terbang jugak keris milik makcik hang tuah kat dapur tu kat perut aku..

Nanti mesti ayat makcik tu macam ni...

'BELI TIMUN DAN NENAS PUN TAK TAHU !!! ANAK DARA APA NI..!!! BLA BLA BLA BLA... BLA....'


Eh sebelum aku tutup cerite, lepas je kejadian nenas malu tu, aku pun keluar la dari kedai tersebut nak ke motor, belum sempat aku nak capai motor, ada 1 kereta betul-betul park depan aku..

Aku nak tengok la sape drivernye sebb cara dia amik lap, mcm orang jantan..sekali yang drive perempuan daaa..pahtu perhatian aku ke arah seat sebelah pemandu...

HUIYOOOOOO!!!!!! Jantan jawe yang kacak..!!!

Mulut aku ni pulak gatal merenyam nk tersengih-sengih kat abg tu...bila dah senyum-senyum tu, aku terpandang kakak montel yang duduk sebelah mamat tu, sekali, mata dia mak aih.....

Jelingan maut yang pempuan tu bagi kat aku..

Ala.... aku senyum je kan uollss, bukan aku raba cik abg dia pun..senyum tu sedekah..nak nak di Bulan Syawal ni..

Aku sumbat nenas ni kat hidung ko baru tau..!!


Saturday, September 18, 2010

Anak Beranak Yang Pelik...

at Saturday, September 18, 2010
Reactions: 
0 comments
Hari ni keluarga aku buat perangat pelik....entah apa-apa je kan..yang aku ni dok perhatikan diorang, dengan aku-aku naik pelik...

Hari ni bf adik aku datang beraya rumah..sanggup ko turun dari KL turun Batu Pahat ni semata-mata nak beraya rumah aku.

Yang datang xdela ramai bebeno, 4 orang je pun, mak aku dari pagi bersilat kat dapur ni masak untuk tetamu,,,masak laksa lagi...

Dalam lebih kurang pukul 1 lebih macm tu, diorang pun sampailah depan rumah.

Aku buat x tahu je la kan, bukan kawan aku, jad mood nak mandi memang xde...

Busuk pun busuk la...

Klo termuntah laksa gara-gara bau aku, ada aku kisah?? Gituw kan....

Yang mak aku klo orang nak datang, awal-awal dah bersiap...

Bukan siap-siap yang biasa tau, ni tahap gemerincing rantai emas, gelang emas boleh dengar sampai ke dapur...

' Nak kemana ni bu??? sampai ke dapur nu ha kakak boleh dengar barang kemas tu bunyi.. dasatttt..'

'Eh biasalaaaaa...jeles ! '

Yang adik aku, dah gedik-gedik ni pkai baju kurung bagai..

Aku bangun tidor je nampak die dah pakai baju kurung, aku tanya la dalam kepelikan..

'Ko kenapa buang tebiat pakai baju kurung???'

Dalam hati aku, sejak bile adik aku ni rajin ikut orang pergi marhaban ni...

'Kawan aku nak datang la...'

Bile je mamat-mamat tu sampai depan rumah, ibu dan adik dah menggeletik semacam...

Adik aku pulak, dia punye meroyan pakwe dia sampai, dibiarkan aje kawan kawan dia kat luar pastu berdesup ke dapur pastu buat ayat celaka...

'ibu, segan la bu..ibu la pergi depan' (sambil terlompat-lompat)

x sempat mak aku nak jawab, Aku pun ape lagi, 'ko kenapa???? buang tebiat??? kan kawan-kawan ko tu..'

Bila adik aku blah g sambut tetamu, giliran mak aku pulak....

Tetibe mak aku joget-joget cak lempong sambil mengeluarkan ayat tersebut pada aku... ( sumpah !! memang dia joget tau)

'Kak...ibu segan la kak..nak pergi depan ke x ni? malu ibu...'


Pulaaaaaaaakkkkkkkk............

Klo yang anak dara yang malu dan gedik-gedik ni aku boleh paham la uolllsss...ni mak aku...motip mak aku nak gedik-gedik tersipu-sipu malu jugak ni kenapa ??? Macam budak-budak tu datang nak masuk meminang mak pulak uollsss..Memang aku x faham...

'Yang ibu ni kenapa pulak tergedik over mengalahkan adik ni...alah, pergi je la depan..diorang bukan nak tengok ibu, nak tengok adik...'

Perangai pelik si emak berterusan sampai la diorang balik...

Peliknya bermula bila tad ada sorang budak lelaki dari tetamu adik aku tu borak-borak la dengan ibu, pastu die ni tanya-tanya la pasal biskut raya.rasanya budak ni particular sikit bab masak-memasak..bile budak-budak tu balik, mak aku tanya pada adik aku..

'Dik, kawan ko yang borak dengn ibu tadi lembut er???

'Ibu ni, klo orang tanya hal masak-masak dah kata lembut..dia cuma suka makan je..tengokla size dia mcam mana..'

aku pun mencelah..' entah ibu ni, ibu kan suka klo dapat anak mcm tu, nanti rajin nolong kat dapur, kitorang ni kan malasssss, tido pun sampai ke tgahari..'

Mak aku memang suka dengan lelaki-lelaki lembut ni..gemor benor la dia klo dapat menantu gitu



Nadiah Is My Name

at Saturday, September 18, 2010
Reactions: 
0 comments
Ok entry kali ni aku tujukan khas untuk kak nad..kak nad ni uolls salah sorang blogger jugak, dan aku pernah kerja sama-sama dengn dia dulu dekat SEAFDEC...

Apa kene mengena tajuk aku dengan kak nadiah ni..ok meh aku ceritakan..

cuba korang tengok kat bahagian kanan blog aku, dan korang scroll sampai nampak bahagian 'Blog-Blog Diva'..

Dah nampak?? then korang perhatikan, senarai blog-blog yang ada kat bawah tu dengan tajuk entry aku kali ni, iaitu 'Nadiah Is My Name'

Korang perasan x, nama blog dia sama dengan lirik lagu 'What U Waiting For' yang part 'sexy's my name, yeah, sexy is my name'

Jadi bila ak pikir-pikir, memang kena la uollsss...macam disahut-sahut

'So what's your name, hey baby what's your name, oh yeah'

'Sexy's my name, yeah, nadiah is my name'..


Klo la aku ada idea sebaik kak nad, lama dah aku letak macm tu jugak kan...

'So what's your name, hey baby what's your name, oh yeah'

'Buyung's my name, yeah, buyung is my name'


GILER AH!!!! Memang kelassss kak nad klo dia betul-betul tukar...






Friday, September 17, 2010

Tandas Cantik

at Friday, September 17, 2010
Reactions: 
0 comments
Aku nak ingatkan pada korang yang entry kali ni memang menggelikan..so, sape-sape yang rase x boleh tahan dengan hal-hal yang meloyakan, sila klik butang pangkah di penjuru kanan bahagian atas ye..

Aku warning awal-awal ni, kang ade plak yang teringat sampai bawa ke mimpi..

Kisahnya bermula pada hari raya kedua..semue sedara mara aku datang umah atok aku la. nak beraya.jad dah alang-alang diorang datang tu, diorang ajak la pergi beraya ke kampung..

tiap-tiap tahun memang akan ade tradisi beraya ke kampung ni..ha time ni ko konvoi la 4 5 buah kereta serang rumah orang..klo yang rumah kayu tu, nasib la ye dok..roboh pun roboh la..tatap serang...kali ni weoll konvoi 4 buah kereta..memang sendat la jadnya, kereta semua full, dan aku berpeluang naik honda city uolllssss !!!! seat belakang x bukak plastik lag ok...

Mase diorang bagi cadangan nak ke kampung tu, aku tengah makan ketupat, kuah kacang, dan ayam masak kicap..memang terangkat..dengar je nak pergi beraya, aku ape lag, berdesup habiskan makan, iron baju, make up..siap..

Time ni aku x terasa lag apa-apa yang x kena...tap tibe-tibe keadaan berubah bile aku beraya kat umah yang pertama...rumah yang pertama ni, xdelah mewah mana..umah kayu la...standard rumah kampung

Tengah-tengah borak tu, tibe-tibe... krrrrrrrrr krrrrrr.....

Ah sudah...dan aku tau, itu signal menandakan yang...' cik buyung, ko harus ke tandas sekarang..!!'

Oh tidak.....!!! not now wahai si perut...bersabarla...

Dalam hati aku berkata, 'tunggu ye cik perut, next rumah...apa-apa hal, kene cari tandas yang cantik'

Rase memulas tu kejap datang, kejap lega, bile datang balik tu, terkerut-kerut la muka, terkepit-kepit la kaki...aku bukan ape, takot terkentut je, kang bila aku mengebom nanti, sekelip mata sedara mara aku berterabur ke tingkap...

Kira gigih ni aku tahan semata-mata dengan harapan next rumah, tandas nya cantik...

15 minit kemudian....

'ha, dah jom jom..gerak-gerak..ada banyak rumah lag ni...!!!' huh legaaaaaaaa...apa lagi, aku orang pertama yang terpacak kat pintu gara-gara nak terkentut...hoi..kentut orang nak berak ni, bukan sembarangan bau tau, sekali bau, seminggu teringat-ingat...

dan dan aku sampai umah yang kedua untuk beraya, memang keadaan x boleh menampung lag...sememangnya udah overload..kene 'flush' ni...tap bila sampai rumah yang kedua..alamak.....!!!!

Tandas kat luar la pulak...x syioknyeeeeeee....aku x suka tandas rumah kampung yang kat luar ni, sebab kan, aku punye imagination yang merapu....kat bilik air yang macm ni, selalu akan ada kolah besar untuk simpan air tau..kat situla korang boleh berenadam sakan dan boleh cedok air pakai gayung buat mandi...dulu waktu kecik-kecik aku selalu terbayang yang kat dalam kolah bosar tu akan ade buaya kecik yang tengah berenang-renang...sampai sekarang aku boleh rasakan...

Jad kesimpulannya aku x suka berak dalam ketakutan...tap kali ni dah darurat..terpaksa jugak...aku pun meluru la ke tandas yang kat luar umah tu..ade 2 pintu, satu pintu tu aku boleh dengar orang mandi, jad aku x tolak la pintu, sebb mase aku dtg, aku ade nmpk ade sorang lelaki ni masuk, karang aku tolak kang...x pasal-pasal pulak...tap rasa hati memang nak tolak.. hehehehehe...

Jad dalam hati aku 'klo yang ni bilik air, mesti yang tu tandas...'..aku berkobar-kobar nak tolak pintu yang kedua....

Sekali tolak..2 kali tolak..3 kali tolak...



ALAMAK!!!!! WOI AKU X BOLEH TAHAN NI...!!!!! MAMAT NI PUN SATU, TIME AKU NAK BERAK, TIME TU JUGAK DIA NAK MANDI!!!!

Disebabkan tandas tu x boleh dibuka, aku pun dengan terkepit-kepitnya, masuk rumah, x salam pun, terus ke dapur..kat dapur punya la ramai orang...dengan muka x malu nya..aku tanya..

'makcik, tandas kat mana???'

'tandas kat luar tu ha...pergi je lalu kat sini

'ada tandas lain x?? tad dh pergi, ada orang plak kat dalam..x tahan dah ni makcik!!'

'eh eh masuk sini cepat, kang terlepas pulak...tap tandas ni pintu nya xde kunci, sendal dengan baldi'

Asal boleh buang la makcik oi....aku pun masuk la..macam biasa, akan ada kolah besao, dan aku teragak-agak nak amik air dalam tu..tap...

'eh mana jambannya ??'

boleh pulak jamban ni main sorok-sorok tengah darurat gini..cari punye cari, akhirnya....treng teng teng...!!!!

Jumpa jugak dengan ko wahai en jamban....aku terharu....tap...

Mana flushnya?? mana paip air nya??? xkan nak berak togel macam ni ???? macam mana nak basuh ni?? ditambah dengan lumut-lumut dan cendawan-cendawan meliar...arghhhhh tension tension !!!

'x pe cik fariha, yang penting, keluarkan 'modal' dulu, pastu kite bekerjasama membasmi 'kekotoran' ini....'

Terpaksa la aku ulang alik dari kolah besao ke tandas amik air..ada la jugak 4 5 kali ulang alik..nak berak pun sampai termengah-mengah..

Selesai je urusan didalam 'tandas mewah' itu, aku pun pergi ruang tamu..dah la hati aku sakit, ditambah pulak perli-perlian sedara-mara...

'Amacam??? dah dapat ke tandas cantik? Ha ha ha ha ha....'

MACAM HARAM!!!!!

aku rela berak berduet dengan encik katak... TT___TT.. adik aku sanggup tahan berak 3 hari semata-mata nak berak kat rumah sendiri..sekali berak, gedeburrrrrrrrrr......hambek!!

Sampai sumbat jamban aku...





Thursday, September 16, 2010

Sambutan Beseday 3 Mek Gendut

at Thursday, September 16, 2010
Reactions: 
0 comments
Hai uolssss. ui rindunya kat blog aku ni ha..lama x hupdate kan...bersawang habis...!!!

Now aku rase mesti ade yang dah slow-slow nak beraya kan....yela, klo beraya banyak-banyak ni, makin banyakla yang korang telan..yang manis-manis belaka..

Oh ye, sepanjang beraya ni, cik buyung punye berat maintain uollsss..x naik tau...tu pun aku macm org gile tahan selera kat rumah orang..biskut raya pun main cuit-cuit je, sebb nak jaga hati tuan rumah..tap klo ade rumah yang hidang nasi minyak, xkn nak mkn sikit-sikit pulak kan...tu namanye tolak tuah...

Aku baru balik beraya kat Kluang, rumah abang aku..so, alang2 dah beraya kan, jad sambut sekali la besday aku dan 2 lag jin kat umah aku ni ha...

Beseday weoll dekat-dekat je..aku 13/9, yang sorang lag, 16/9, dan yang kecik 14/9..sekali arung..senang..klo nak beli kek pun, angkat paling mahal sekali, sure tak banyak bunyi la...

Klo celebrate sorang2, kek mahal 5 hinggit pun, mak aku bising tau...kali ni main tunjuk je...

Amoi !!! kasi angkat ini kek...

Macam biasela kan, bile dah beseday 3 anak dara ni, makan pun kenela besar-besaran..
Malas cakap banyak, layan gambar je la ye...




Air yang aku minum tu, sangat pelik ok..aku memang gile air longan..mule-mule waiter tu hantar air longan, aku tengok ade buih-buih oksigen kuar..dalam hati, 'gile mantap r ade buih keluar, macam air gas tuuuu'...Sekali aku minum, celaka betol, air sprite rupenye...pahtu letak buah longan..


kek 30 hinggit...setotek gitu 30 kan...baik aku angakt secret resepi punye kek...baru perasan,hitamnya tangan aku....hey, hitam bukan sebarang hitam, hitam aku hitam bertuah...


ni pose je lebih..cuba klo kat rumah mintak suap dengan ibu, mesti kene sound 'dah buang tebiat????' Ceh!! politik sungguh...


aku yang sibuk membelek menu mana paling mahal...kata disponsor kan...gelapnya ko fatin !! macam bukan adik aku je ni..hahahahah


ok..aku tau memek muke agak sengal...aku tengok balik, terbarai gelak...spontan tau tu..kire mahal la memek muka tu..


baru aku perasan, klo bergambar x senyum, lag senang pipi napk nipis kan..cube kalo senyum, ya ampun, pipi aku bukan rope belakang sudu, dah gaya belakang kuali dah ni...

banyak gambar dengan yang kek saje,,bile apa yang dipesan sampai, masing-masing melayan perasaan syahdu kerana dari pag menahan lapar..mana tak nye, sarapan roti canai je...mana cukup...


siapa paling meletop???aku kan??? ngeh ngeh ngeh..


baru nak bergerak dari rumah..ni pun aku dah bersiap selambat yang mungkin..aku malassss giler amik gambar...klo ade bayaran, macam-macam pose aku mampu buat tau...


muke x suke, muke malas, muke geram, muke x boleh belah...

Baju biru : aku panggil cidendut..memang gendut pun kan..klo makan kat kedai kan, walaupun makanan die sampai lewat macam mana pun, dia dulu yang habis...klo air tu, sampai ke titisan yang terakhir dia sedut..mana x gendut..!!


motip bile bergambar sembunyi belakang aku??? of course nak nampk kurus..camera trik je tu...


muke yang x sabar-sabar nak blah..rimas !!!!




Monday, September 13, 2010

23 Tahun

at Monday, September 13, 2010
Reactions: 
0 comments



Wohoooooooo
Pejam celik pejam celik, ari ni aku dah genap 23 tahun...
Tidak aku sangka, ketika berumur tepat 23 tahun, aku tengah meroyan mencari kerja yang gaji nya mampu bulan2 aku nak bayar Caldina...hohoho
Memang betul, aku kuat berangan...
Thanks kepada sesapa yang dah wish pada aku dalam FB..sayang giler la kat korang..kiss sikit..cup cup cup !!
oh ye, besday kali ni agak beze la, sebb klo tahun-tahun lepas, tepat kol 12, ade yang akan kol, siap nyanyi happy beseday lagi
Lantak la kan, suara mcm katak tersepit ke, yang penting ada irama besday tu...

Manala aku boleh jangka kan..

Baby yang dulu seberat 3.5 kilo ni dah boleh mencecah berat _2 kilo sekarang ni.. (angka depan tu kire2 sendiri la ye)...

Tangan yang dulu hanya sebesar syiling 50 sen, dah boleh jad selebar roti canai..

Muke yang ketika baby, sangat la cute, sekarang boleh jadi wanita yang cute tak terkata la jugak..

Bibir yang dulu terukir nipis, sekarang sudah seperti disuntik-suntik collagen...

Hidung yang dulunye amatlah seperti malu-malu nak mancung, sekarang sudah menjadi serombong kapal yang berkembar..

Tapak kaki yang dulunye hanya sepanjang 1 jari kelingking, sekarang boleh menjadi sepanjang tapak rimau..

Peha yang dulunya hanye sebesar genggam manusia, sekarang klo nak dikata sebesar pemeluk balak pun, mustahil cukup..

Ketika dulu keinginan hanyala susu, sekrang klo boleh xnak kalah dengan perempuan lain. Apa ko ade, aku kene ada..

Itulah aku, dah ketika malam menginjak ke angka 12 malam meninggalkan 12 september, aku merasakan yang.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
yang....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Perut aku memulas mintak berak uollsss!!! gile ah penangan soto siang tadi..cirit birit aku..adeh..pedihnya..!!!











Sunday, September 12, 2010

Selamat Hari Raya

at Sunday, September 12, 2010
Reactions: 
0 comments

SELAMAT HARI RAYA UOLLSSS..!!!!
walaupun aku rase dah terlalu lambat untuk wish, tap still masih dalam mood raya kan???
anyway, aku baru je balik dari kampung ni..
ko tau-tau jela kampung kan, mana ade line aku nak internet bagai..
so aku hilang la dari alam maya ni untuk sementara waktu
so bile xde internet, macam orang patah kaki la gayanye..
duduk x senang, diri x senang..
oh ari ni cik buyung dah start beraya ke rumah saudara mara tau..tap ade 1 kejadian yang betul-betul buat x sedap perut...ape yang x sedp perut tu, sok sok aku cerita la ye..
oh ye, ari raya pertama aku pakai baju purple....padahal plan nak pkai baju color lain..
entah nape hati ni bagai nak gila pakai purple...huh, sampai ke tengah malam aku x tanggal baju purple tu...
orang lain dah wangi-wangi pkai bju bersih nak tido, aku sebolehnye nak pkai bju busuk tu..
memang buang tebiat !!!

sememangnya ramai yang puji, 'kakak dah kurus sikit la'..
kembang kecut aku dah ni..ngeh ngeh ngeh..


p/s: mek !!! aku pakai tudung tembikai pagi raya..dan semua gambar aku, macam hampehh..xmo upload sini..malu woooooo..yang atas ni je aku berani letak..sebab badan cantik..hohoho


Thursday, September 9, 2010

2 Hari Menjelang Raya..

at Thursday, September 09, 2010
Reactions: 
0 comments

Dengan gigih aku mengecat umah..

Sepatotnye kerje orang jantan kan???

Kerje ni pun aku tibai je..

Dengan baju putih lusuh, seluar longgar, rambut serabai..

Panjat sana, panjat sini…

Terkangkang sana, terkangkang sini

x nampak macm pempuan dah aku ni

Bile mak aku suruh panjat tangga sebb nak cat tempat tinggi, terus aku sound 'Lusa nak raya ni, pegang kuat-kuat'

Tak pasal-pasal kang jatuh tergolek…pap pap pap ketepek!!

Haruslah keadaan aku akan seperti tembikai yang dihempas ke lantai

Cat start pukul 5 petang sampai ke 10.30 mlm..

Tu pun kira x habis lagi tau, tap aku dah meraung sebb pinggang aku macam nak senget..

Tap lepas seharian buat aktiviti cat-mengecat ni, rase kurus la uollss..lengan ni terasa kecik plak..

Hak hak hak..

Hoi cik buyung, jangan verangan ye, baru cat sehari, nak feeling kau dah kurus, padahal tangga yang ko naik tad pun, sampai sekarang melengkung..



budak gemuk yang mengecat setakat dua jamm..lepas tu blah..ceh!!! main tinggal je...tap die ni bagus, klo tgah2 cat, rasa haus ke, die bleh tolong pergi dapur, amik air segelas...selagi boleh buli, ko buli habis-habis...



bukan nak suruh uoolss tgok gaya aku mengecat..tap nak tanya satu bende je.. KURUS X AKU??? ngeh ngeh ngeh..


get ready nak cat..ko tgok warna cat tu..light pink..awal-awal nak beli kaler ribena..pastu lukis-lukis buah anggur berkepala hijau..huhuhu




Wednesday, September 8, 2010

I’am not a TEMBIKAI..

at Wednesday, September 08, 2010
Reactions: 
0 comments

Alkisahnya uolls,

Aku YM dengan sorang mek keding ni, dan borak-borak la cerita hal raya kat kampong tahun ni..

Cerita punye cerita, minah ni tibe-tibe bukak hal pasal tudung yang aku baru beli

Kononnye aku ni nak tukar style la kan, boring la pkai tudung bawal tu..

Disebbkan aku feeling-feeling nak gaya 'cikgu siti syuhada' tu, aku beli la tudung Syria sampai 3 helai..

Lepas tu ada ke die bantai bagi komen aku macam tembikai..










klik untuk paparan jelas ye


Tembikai ke, x tembikai ke, yang penting tetap sweet uolsss..hari-hari badan ni naik semut…

Errrr tembikai sangat ke????

Ni baru tembikai, kalau MR A baca ni, mesti die akan tambah, yang muke aku ni macam labu air….

Mau aku mogok x berblog sebulan…

Hoh!!! x bleh jadi ni...x lama lagi muke aku akan seruncing-runcingnye..xkan ade dah pipi yang bolat, dahi yang jenduii, dan hidung yang kemek...



p/s: aku paling x suke orang panggil aku 'mek'..mcm makcik-makcik tau..tap klo orang lain, aku panggil 'mek', mmg habit aku..berapa ramai dah lekat gelaran mek tu kat diorang..ngeh ngeh ngeh..setakat ayat 'oi mek' dan 'bz ke mek' dah biasa dah uollss..kadang-kadang yang jantan pun aku tibai panggil 'mek' jugak…hohohoho..


Monday, September 6, 2010

Aku Pun Nak Melaram..

at Monday, September 06, 2010
Reactions: 
2 comments




______________________________________________



Stok baju raya 30 hari 30 malam...aku akan beraya sampai muntah biskut raya...
Harga??? entah, total aku x tau..bukan duit aku pun..ada aku kisah?? ngeh ngeh ngeh..yang penting bukan kain longgok..puas dah pkai kain longgok kecik-kecik dulu..lagpun, kain baju kurung aku, adalah 4 meter suku ye..yang dijual dah siap potong tu, 4 meter je..jad chance aku nak pkai kain saki baki yang x habis dijual ialah 0


kasut heels lagiw..walaopun ku tahu aku ni tinggi menggalah, tatap mau jad lagi tinggi..tinggi is sexy uollss...
Harga : RM 49.90 (bukan harga sebenar)
Itu pun after 10% diskaun ye...
Benci betul bile kasut aku ni ade diskaun..patut aku serang bahagian 'New Arrival'..kan??



tudung ni aku dah story kat entry yang lepas kan..ni pun aku rase x cukup lag..malam esok akan menyerang ekspo tersebut...Errr...aku rase dompet aku bocor la uolss...nape xde sekeping duit 50 hinggit pun ni??? bile di pikir-pikir kan, dompet mak bapak mana yang x bocor klo dapat anak macam aku ni....ngeh ngeh ngeh


Handbag baru!!!!! suke suke..ni pun di sponsor ye..x npk macam beg mak-mak kan??
Harga: RM 199 (juga bukan harga sebenar)
Kire la ye after 70% diskaun...
Aku try la gak cari 90% diskaun, x jumpe plak,,selalunye ade uollss..
Aku bab diskaun ni, dah boleh hafal..ceruk mana ada 20% diskaun , sudut mana yang 70%, dan bucu mana yang 50%..setakat BP MALL tu, 7 hari seminggu aku tawaf...



ha..tad kat aku cerite purse aku bocor, x semena-mena aduan dompet bocor, mendapat perhatian..akhirnye, dapatla aku dompet baru..yaribbaaa!!!!! anggre anggre...
Harga: RM 79.90 (bukan harge sebenar)
Macam bese, 50% diskaun..


GLAMOUR RAYA AKU TAHUN NI UOLLSSS!!!!





Friday, September 3, 2010

Jangan Segan-Segan !!!

at Friday, September 03, 2010
Reactions: 
0 comments

Malam tadi akhirnye aku gigihkan diri mencari tudung untuk hari raya..

Ni kire first shopping aku la ni..first shopping je aku dah terbang RM 100 uolls.

Kat tempat aku ni, bile time hari raya je, akan ade night market yang jual macam-macam keperluan hari raya

Jad sebelum aku pergi tempat tu, aku cakapla ke ibu…

"esok, akak nak g beli tudung kat ekspo tu"

Perlahan-lahan aku dah tgok mak aku tarik handbag die..

"YES!!!!" aku bersorak bagai nak gile ni dalam hati

Mak aku bukak purse, amik duit, hulur kat aku..

Aku amik duit tu, aku telek, pastu aku tiup-tiup, moga-moga muncul la kepingan duit yang kedua..

"aik! Xkan RM50 je??? Mana cukup ni…beli seluar kecik pun x lepas…"

"cukup la tu..beli yang harga 10 hinggit je"

Aku memang panas betul..yela, uolls pikir erk, mak aku klo beli makanan untuk berbuke, sikit pun x berkira, sampai bazir-bazirkan diri, last-last, ke tong sampah jugak..lauk untuk bersahur je dah 6 jenis…bayangkan..yang dicuit, 1 lauk je. Lag 5, paham-paham je la ye…

Ni nak beli tudung mahal setahun sekali sekali pun, sikit punye kedekut…macam ni x boleh jad, aku harus bersuara..aku klo dah melantang, x kire tempat, x kira orang, klo aku rase aku betul, mak aku sendiri pun aku sekolahkan sekali..

Well, mak dan anak kan satu acuan,, klo mak jenis pom pang pom pang, aku pun ikut pom pom pom kebabommmm…itu mmg style berinteraksi aku..normal uollss…

Klo la ade seratus orang perangai membazir macam ni, mau pancit tayar lori sampah..mana tidaknya, sampah bulan puasa lag banyak dari bulan x puasa, dan leader nye ialah rumah aku..sape brani challenge mak aku, aku bagi seratus hinggit ah...aci berani kerat jari la, xde sape yang mampu tandingi my mommy


Balik pada cerita…

Dah ade 50 hinggit kat tangan tu, aku rempitss saje la ke ekspo tersebut

Kat situ everything ada, klo yang untuk last minit preparation, mmg padan bebeno la kirenye..ada baju kurung siap, baju melayu, songkok, kuih raya dan segala mcm tok nenek barang la..harga boleh kasik baikkk punyee..

Jad target aku malam tad mmg aku nak borong tudung banyak-banyak..nk shopping sampai muntah,,tangan aku dah gatal nk huluq duit..

Aku bab-bab tawar menawar mmg no 1… klo datang mood aku nk menawar tu, mcm-mcm taktik la aku guna..

Paling standard, aku guna ayat ni je, "ala abangggggg, boleh laaaa~"..terus abg kedai tu mcm aiskrim yang meleleh..sedap untuk di jilat..hahahaha

Tap klo tauke nye pempuan, aku buat jugak ayat ni, memang x dapat la diskaun tu, dapat advance pelempang free kemungkinan besar ade la..sekali yang aku goda, laki die daaaaa….

Tap aku ade perasan la simptom jual beli kat Malaysia , contohnye bila sesetengah pelanggan ni, klo nak beli barang, harge bende tu RM 12, tap nk kurang kan ke RM 10, bukan main berperang lagi

Yang pembeli, tetap dengan RM 10 dia, yang penjual tetap dengan RM 12..kire macam RM2 seperti peperangan antara hidup dan mati la

Mcm kejadian kat salah satu kedai yang aku pergi tad..

" Tudung budak ni harga berapa dik?? "

"RM 12 je kak"

"RM 10 boleh???"

"Yang tu mmg x boleh kurang lagi kak"

"Mintak kurang pun x boleh!"

Terus pelanggan tu campak tudung yang nak di beli tu..sambil jalan dengan mulut macam pantat ayam dok marah sebab x boleh diskaun RM 2..

Pastu aku terdengar la perbualan pemilik kedai dengan laki die..biasalah, aku bab-bab gossip ni, telinga aku yang pekak pun boleh jadi clear..

"Apa la salahnya bagi kite untung seringgit dua, tu pun nak buat muka, nak marah-marah, harga memang dah x boleh kurang..kita tgok je nanti bang, mesti die datang balik punye, macam kakak semalam tu, marah-marah pun, beli jugak kat kedai kite ni ha…"

Pada aku, kire betul la apa yang pemilik kedai tu cakap..bende yang nk diskaun tu bkn harga sampai 30 hinggit sampai nk mintak diskaun bagai..

Kot-kot ye pun papa kedana kan, orang dah x bagi tu, x payahla nk hentak-hentak kaki mcm budak x dapat nenen..ni dah pangkat mak orang pun..

Pada aku, RM2 tu kecik punye hal..mmg aku tgok tudung budak yang dia tengok tu, cantik, kain sedap, jad kira berbaloi la kan..

Anggap je RM 2 tu macam sedekah..suami pelanggan tu, senyap je..malas agaknye nak layan perangai bini dia yang kedana x bertempat

Aku sempat angkat 7 helai tudung..gile tak gile aku shopping, mana yang aku berkenan, tengok harga pun cun, terus aku angkat,,x payah pikir panjang..

Tudung 12 hinggit tu pun aku sapu..tap aku x amik tudung yang akak tu pegang la,, kang jangkit plak syndrome meroyan nak diskaun.. ngeh ngeh ngeh!!


Jad model sekejap...tudung-tudung aku beli ni murah je, paling mahal pun 15 hinggit je..



tudung ni jual longgok, RM 10..baik beli awal-awal tau, sbb makcik-makcik kat Batu Pahat ni, klo merebut tudung longgok, mmg menggerunkan...selagi boleh berperang, mmg akan perang habis-habisan, anak dara mcm aku ni, sekali jentik je, dah terkeluar padang



oh yang ni tudung lama, sebb kali ni muke tuannya cun, jad, nak jaja sikit muke..he he he..tap tudung ni aku beli kat Maidin Terengganu



yang ni macam haram sikit, balik umah baru tau da yang ni tudung budak kecik..ha, ni la tudung 12 hinggit yang kakak tu hangitkan..cantik tau..warna soft je..ni aku bg kat jin toncet la since x boleh masuk kepala..tap aku wonder la boleh masuk x kepala die sbb, 'adaa batu dalam juga duduk itu budak kicik'


yang ni beli kat kedai abang hemsem..sipuluh ringgit jugak..puas jugak aku goda abang tu gara-gara beriya-iya nak tudung ni..disebbkan abang tu tahap hensem melampau, x sampai hati plak aku nk mx diskaun..xpelah, kumpul duit buat hantaran ye bang..nanti boleh minang i..


selendang aku beli 1 je..menyesal la pulak..


ok...aku tau x cantik, pipi sama naik dengan dahi..dah aku sangat menyesal beli tudung ni..so aku nak tetas kain bahagian kepala tu..kecik uollss..ni pun aku pakse jugak nk masuk kan gara-gara nak amik gambar..


yang ni selesa..aku suke..aku terbeli tudung ni gara-gara aku tengok EPILOG SYURGA CINTA..sangt cantik ok cikgu siti syuhada pakai..dan aku beli tudung ni dengan harapan, aku boleh feeling SITI SYUHADA sekejap..hehehehehe..macam mustahil je..

 

BeLoG CiK BuYuNg Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review