Friday, September 24, 2010

Cara Download Lagu Paling Cun

at Friday, September 24, 2010
Reactions: 
Hai uollss..kali ni kan entry aku berlainan sikit..yela, ari-ari cerita pasal diri aku, mestilah kadang-kadang rasa nak muntah jugak kan..dengn perangai aku yang perasan diva ni..

Ok, cukp dengan mengarut...

Tap aku nak ingt kan awal-awal yang ni khas untuk sesapa yang guna modzilla je tau..yang lain, eden memang x tahu..

Aku agak, mungkin ramai yang ada guna software sendiri, sbb klo uolls pendownload tegar movie atau lagu, jadi uolls tau la kan caranya..tapi mungkin ada sesetengah software tu memberatkan laptop or PC korang..

dan kepada sesapa yang sesekali je nk download-download ni, jad terkial-kial nak download macm mana, boleh la guna cara ni...

Eh tap diingtkan yang ni untuk download something yang x terlalu berat..klo mcm movie yang besarnya sekitar 200-300 mb tu, boleh la di guna pakai...

Step:

  • Buka Modzilla Firefox uollss
  • Then korang uollss boleh type DOWNLOAD HELPER pada search box, xpun, klik je link (Download Helper) klo nak kasi senang
  • Akan keluar seperti page di bawah, pastu uollss boleh klik 'Download Now'
  • Lepas tu akan keluar kotak seperti di bawah, uollss boleh klik kat butang 'Install Now'
  • Bila dah selesai install tu, uolls kene restart browser Firefox tu, jangan plak korang meroyan nak restart lptop balik..just restart browser
  • Lepas uollss bukak Firefox semula, korang akan nampak simbol ni pada menu bar, simbol yang aku tunjukkan dengan anak panah merah.
  • So, maknanya button Download Helper korang dah berjaya di install.
  • Now, aku terangkan macam mana korang nak download video atau lagu dengan bende alah ni..
  • Senang je..uolss masuk je mana-mana site yang korang nak download tu. Macam aku, aku pilih you tube la ek, paling simple..then, aku akan pilih 1 video..
  • Bila uolls dah klik satu video tu, dan video tersebut akan berjalan kan?? Bila video tu tengah berjalan, korang perhatikan butang Download Helper
  • Now, button tu dah tukar warna, daripada color kelabu, ke warna biru,merah dan kuning.
  • Bila dah ready untuk download, klik pada simbol anak panah kecik warna hitam yang seperti dalam bulatan merah tu..
  • Bila dah klik anak panah kecik tu, tajuk video korang akan keluar, macam contoh aku punye kat atas ni, akan keluar kotak tajuk video 'Kehta Hai Dil Bar Bar'. Jad aku akan klik aja kan kotak tu..
  • Bende alah ni akan download video tu macam biasa la..
  • Tap nak diingatkan kat sini, bila dah download, sila tengok size file yang dah di download tu dengan yang ada kat laman web tu. Check size file. Sama atau tidak. Klo x sama, maknanya, masa korang download tu, server tertutup ke or ada problem ke, jad proses download tergendala.
  • Lagi 1, klo video uolls start dari 0.00 minit, maka Download Helper akan start dari 0.00 minit. Klo video tu start dari masa 5.00 minit, jad Download Helper akan start dari 5.00 minit.. Jadi semua ikut kemahuan masing-masing.
  • Senang kata try and error la ye..



p/s: after this akan ada banyak tips menunggu..antaranya..TIPS MEMAKAI COLI..hohohoho... yang jantan mesti cepat je kan nak klik blog aku..nak demo bergambar atau bervideo???boleh request sape yang nk jad model nye..sebut je nama..kihkihkih



0 comments:

Post a Comment

 

BeLoG CiK BuYuNg Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review