Wednesday, November 20, 2013

Dua Ringgit @ Tiga Ringgit

at Wednesday, November 20, 2013
Reactions: 
0 comments
Adik aku yang tembam tembun tu kalau bab mencukai aku memang no 1.

Tapi dia ni mudah sejak kecik lagi.

Kalau bawa pergi kedai, nampak menan, memang tak pernah tergolek tergeliat meraung-raung atas lantai suruh belikan.

Dia tahu, kalau dia buat peel begitu, bukan dapat menan, tapi dapat penampo je dari aku.

Sebab tu aku suka bawak dia pergi kedai. Kadang-kadang kalau dia nak sangat, contoh eskrem, dia akan mintak elok-elok.

Kadang-kadang ada time dompet aku 'tergeliat' tu, aku kasitau betul-betul tak dak duit, dia paham. Terus senyap.

kalau dia mintak eskrem koneto hat mahal pulak, dan sekali lagi dompet aku 'tergeliat' (manjang tergeliat ko ni peah), aku offer yang hat singgit punya, dia tak ada hal.. Belasah. Janji sejuk..!

Dah besar sikit, dia suka pula minum coolblog. Kalau order dengan bapak aku, manjang order rege 3 hengget ke atas.

Kalau dengan aku, memang tak dapek la. Aku kasi yang RM 1.80 punya pun, dia takda hal. Janji coolblog.

Baru-baru ni, aku pi bawa dia pergi supermarket, aku nak beli pad. Sebab dah bawak pergi kedai, kesian la pulak tak beli apa-apa. Aku cakap:

'Ha, amik la apa Atin nak. Tapi, JANGAN MAHAL-MAHAL'

hahahaha.. dasar kedekuit. Pastu dia pun pi la kutip benda yang dia nak.

Dah pilih tu, aku tanya berapa harga? Dia jawab:

'RM 2.00..!'

Pastu sampai dekat kaunter, cashier scan. Tet..! Keluaq harga RM 3.00

Balik rumah aku tanya:

'Tadi kata 2 hengget je jajan tu, kenapa jadi 3 hengget'

Dia bidas:

'Betul la... 2 ringgit 99 sen..!!'

Masa aku tanya tadi, tak keluar 99 sen pun. Dan dan dah bayar keluar 99 sen. Kene cong aku kali ni


Friday, November 15, 2013

Result UPSR Adikku Yang Embam-ambam

at Friday, November 15, 2013
Reactions: 
0 comments
Aku dapat menjangkakan mak aku akan kekal jadin singa jadian barang seminggu dua

adik aku kata, mak aku buat hantaran sirih junjung pun kemain berhari-hari tak siap lagi.

tu stress la tu anak kesayangan dia dapat 2A je. Ada C pulak tu kan. Naik hantu la orang tua tu.

Kepantangan betul mak aku anak dapat C. Mak aku bukan jenis mudah mendapat keredhaan macam mak hampa kalau result dapat teruk...

Dia membebel tu, kalau tadah pakai beldi, penuh air liuqq dalam beldi. Kalu buleh, buat mandi teruih, mujarab untuk jadi pandai. hahaha

Tu belum campur adik aku hat sorang lagi yang membebel. Tiap malam duk mengajar matematik. 

Hat tu tak payah tadah air liuq. Dia punya bebel je dah boleh buat mak aku tak payah siram pokok bunga selama seminggu..!

Nak kata tak rajin pergi sekolah, jarangla nak dengar dia monteng. Orang lain habis pereksa, berkeliaran satu kampung, tak pergi sekolah dah, dia masih semangat ke sekolah.

Dia bab belajar ni, nak nak matematik, memang kemain selowww sangat... 

Kalau bab gosip skandal kakak-kakak dia, kemahen...

Dari Fadli, Nazri, Ashraf, Wan balik semula ke Nadzri, buleh hafal turutan sampai buleh patah balik lagi..

Kalau matematik, sampaikan adik aku keluar ayat gini..

"Aku ni rasa nak bunuh je ko ni Fatin...!!"


kuikuikui...

Mak aku kalau mengajor, tak adanya nak slow slow, tak dapat je, zassss...!! Tu pasal dia masuk darjah 1, dia dah boleh membaca.

Ingat lagi, dulu cikgu english aku memang garang nak mampus.. dia ni memang bangsa tak dapat je, zasssssss... Sama keturunan dengan mak aku ni..

Sebab tu dalam kelas dia, budak-budak proaktif. Otak ligat memikir sebab tak nak kene sebat.

Mak sekarang, anak kene libas sikit pun dah meroyan dalam pesbuk.

Si tembam ni memang tak pernah kene libas dengan mak aku, tu yang 2A je. Kalau kene, mahunya 5A

Si tembam ni belum lagi mengadap aku lagi ni.

Monday, November 11, 2013

KIMBALL Pun Dah Ada Produk Non-Halal: KIMBALL CHIU.. (terbaikkkk)

at Monday, November 11, 2013
Reactions: 
0 comments
Ok, ni bukan aku nak propa, tapi memang ada kat market, depan biji mata aku..

hat ni aku tak cilok kat mana-mana page. Cuma aku tak dan nak ambil gambar sebab tak bawa phone tadi..

kisahnya, tadi aku keluar dengan adik aku yang embam embam.. 

kalau bawak embam tu, memang aku asyik kene cukai la...

So aku pi supermarket cokia depan rumah. 

Lepas dah kene cukai, aku nak cari barang aku pulak, masa nak ke eskulator tu, aku lalu dekat satu section non-halal food. 

Selalu kalau aku lalu, memang aku perasan, takde pun brand yang aku selalu guna kat rumah. 

Tapi kali ni, aku jeling, ada bottle sos cili dan sos spagetti dekat situ. Bila aku tengok betul-betul, jenama KIMBALL okeh...!!

Brand ni memang ada keluarkan non halal punya produk ek selama ni

ke aku yang bebal ketinggalan zaman..

Kat situ dia tulis "KIMBALL CHIU"

Sebab aku ni hari-hari layan drama Hongkong, chiu is ba alif ba ya..


Aku bukan apa, risau sebenarnya, sebab yang pakat datang tu, orang tua-tua. 

Mana la orang tua ni nak paham chiu tu apa. Diorang ni nak senang je, kalau ada yang dekat, diorang main angkat je. Mana nak baca benda lain hat tepek-tepek kat kertas kecuali harge.

Nak nak bila ramai dah boikot Prego, so semua berarah Kimball. Aku harap diorang packing food non-halal ni kat kilang berbeza la ya, lori berbeza, eh bak kata semua kene berbeza la.

Friday, November 8, 2013

Perempuan Bertudung Ni Pemalas..!

at Friday, November 08, 2013
Reactions: 
0 comments
Firstttt....

This word bukan dari aku.. Kene bagitahu awal-awal, kang ahkak dicerca..

Nak cerita pengalaman aku pergi interview 2 tahun lepas. 

Banyak-banyak interview, ini la pertama kali aku sangat offended bila interviewer tu komen pasal perempuan bertudung.

Aku interview dekat company kecik je, bukan la company bisness besar-besar tu, tapi school untuk kanak-kanak istimewa..

Aku dapat kerja tu, tapi, ada satu rule yang aku tak boleh ikut.. iaitu...


AKU TAK DIBENARKAN BERTUDUNG... 

pfttt.. sangat taikkk...!!

Bila aku tanya why..??

Macam-macam alasan dia beritahu. Antaranya budak-budak kat sini istimewa, jadi kalau mereka nampak orang berbeza sikit dari diri mereka, mereka akan tanya macam-macam. 

Tapi aku dapat merasakan itu bukan sebab budak-budak tu.. tapi...

Ade satu alasan yang diberi, katanya, most parents yang hantar anak dia dekat situ, TAK SUKA PEREMPUAN BERTUDUNG...

They assume:



PEREMPUAN BERTUDUNG PEMALAS
PEREMPUAN BERTUDUNG TAK BOLEH BUAT KERJA
PEREMPUAN BERTUDUNG NOT FLUENT IN ENGLISH...!!


Seriously..??

Aku tahu company jenis mementingkan customer... Student lari, duit lari

Aku dapat rasa company ni tak berapa nak sensitive hal agama, so aku decide NOT TO ACCEPT THE JOB...

Lepas aku habis degree dulu pun, pernah interview dekat 1 syarikat ni... Manager dia omputih...

Same question dia bagi sebijik kat muka aku...

"When I saw you in baju kurung, I deeply feel that you cant do this work."


Aku dapat rasa mereka ada satu pendapat mengenai orang yang bertudung, berbaju kurung.. iaitu..

TAK PANDAI BUAT KERJA

Then last month ex boss aku ada buat presentation dekat Romania.

So aku advice dia...

"Kalau Puan decide untuk pakai baju kurung pada hari presentation, boleh. Tapi pakai coat"

Dia macam faham apa aku maksudkan.. Ada sesetengah orang fikir orang yang bertudung is dumb..

So, aku pesan "wear the coat. Look presentable and sophisticated."

Sebab tu bila aku interview company swasta, memang tak la aku pakai baju kurung...



Wednesday, November 6, 2013

Tak Jadi Bertunang

at Wednesday, November 06, 2013
Reactions: 
0 comments
FIRST.....

Bukan aku yang bertunang... kihkihkih...

Ye, aku tahu ramai menanti, ahkak tak famous macam Che Ta yang buat pre wed sampai ke Paris..

Gila uolsss..!!

Disember ni adik aku yang gemuk bunch... tu nak tunang.. Dapat orang Perlis..

Adik aku tu dulu player sikit, sana sini di torai nya...

Banyak yang sebelum ni ditorai, semua mak aku reject..! Jelita ke tidak jelita ke, memang kalau tak kene di mata, mak aku reject...

Cuma yang ni mak aku tak reject la, walhal masa mula mula kenal, bakal adik ipar aku kata muka mak aku macam singa jadian... bekeng semacam..!

Tapi lama-lama, kalau pergi KL, tiap kali tu jugak nak jumpa bakal menantu..

Dan patutnya bulan 12 ni kami sekeluarga je pergi sebab bertunang je.. mak aku pun kata malas nak naik kereta, bas je sudehhh...

Tapi, hari ni... lain pulak ceritanya...

Bakal besan tepon mak aku, dia kata tak payah tunang...




NIKAH TERUS...!!!!

hahaha... tinggal sebulan je wei....

mak aku gelabah la... macam macam kene pikir.. tu belum campur plan nak jahit kain sepapan.

kononnya sedondon... I is pengsan

Aku tak sanggup nak masuk geng merhaban lagi...

Dan yang paling terkejut, family sepupu aku pun nak ikut...

Hamboi, tak padan baru lepas beranak mak aku kata... hahahaha.. takpe, lagi ramai, lagi meriah...

Tema baju tak decide lagi... aku terpikir-pikir nak kuning sebab kalau en bam bam pakai kemeja kuning, dia punya comel, macam minion hat paling gemuk tu... hahahaha





Saturday, October 12, 2013

Perangai Macam Jadah Je

at Saturday, October 12, 2013
Reactions: 
0 comments
Jam menunjukkan pukul 1 tengahari....

dah masa untuk masak tenghari.

tapi bagi aku, no need masak tengahari, makan biskut cecah neskepe pun jadi..

ibu dah siap senseng lengan baju nak masak..

arghhh... ni malas ni... sebab aku kenyang lagi...

dan aku malas nak lecakkan ketiak masak kat dapur...

bila ibu start buka mulut, aku dah get ready....


KAK, KOPEK BAWANG NI.......


OK.....

Ni kompem suruh kopek bawang sebakul ni....

(bungkus semua laptop, tablet, bukak pintu bilik, masuk senyap-senyap, tutup lampu.. I'AM INVISIBLE...!!!)



p/s: semoga my invisibility bertahan untuk 3 jam... kihkihkih


Tuesday, October 8, 2013

Ibu Yang Tak Bekerja Lebih Mulia... (KATA NYA...!!!)

at Tuesday, October 08, 2013
Reactions: 
0 comments
Ha kauuuuu... aku kalau geram memang akan keluar perkataan KATANYA....!!!

Aku rasa kan sebab tu aku tak ramai kawan, sebab apa aku tulis dalam blog mesti asyik nak bash orang..!! hahaha..

dah kalau aku terasa, kompem la aku bash sekali...

so this time, lets story about different between employed mom and unemployed mum.. gituuuuu....

even aku belum bersuami, jauh sekali nak merasa perot memboyot, tapi aku dapat rasa i'll be an employed mum...

kerja office hour, keluar pagi, balik petang, balik kerja gesel encik bam bam ajak makan luar saje.. kih3... (dasar perempuan malas masak..!!)

So, aku kene kerja, en bam bam kata, kalau taknak kerja, carikan dia kerja gaji 10K....! ewahhhh

Tapi memang betul la...Kalau harapkan gaji dia sorang, memang tak la kan. Lagi lagi nak tanggung bini yang kuat muntahkedarah macam aku...

So aku dapat rasakan yang kalau aku ada anak, aku harukkan je anak-anak aku ke nursery...

Nak harap mak aku, awal-awal dia kasi warning.... "tak payah nak letak anak ko kat sini, berkecai pasu bunga aku.." gitu... kelasss sangat...

mak aku punya cucu bukan spesies Homo Sapiens tau.. tapi species orkid..!

So one day, aku terbaca kat mana entah, yang mengatakan "Ibu yang tidak bekerja lagi mulia"....

 CHOI CHOI CHOI CHOI sangat statement...

Walaupun dalam hujah-hujahnya mengatakan

"saya berkorban demi anak-anak"

"saya terpaksa korbankan kerjaya saya demi anak-anak"

So aku berpendapat yang ibu bekerja ni tidak semulia compared to yang full housewife..

Disebabkan aku adalah perempuan yang bukan housewife, so aku sangat offended..!!

Actually, kita sama rata sahaja...

Mungkin kau korbankan kerjaya.. which is kalau hilang kerjaya, ko boleh dapatkannya balik ANYTIME...!

Compared to US, walaupun kami tak korbankan kerjaya, tapi kami korbankan things yang bigger than uolls yang housewife... iaitu..... OUR CHILDRENS..!!


Ingat kes anak terperangkap dalam kereta...??

Kes anak didera babysitter..??

Anak mati ditaska...??

Semua benda tu takkan terjadi if all women in the world are housewife..!

Boleh ke kita dapatkan anak yang sama kalau mereka mati..?? No..!

Kita bukan tahu apa babysitter tu bagi anak kita makan apa...  Yang paling menakutkan kalau ahli keluarga BS tu sendiri ada yang tak betul...

Macam adik tembam aku ni, memang dari kecik hantar kat BS. BS tu memang ada anak lelaki ramai, so aku memang takut kalau nak hantar adik aku ke sana...

Since en bam bam gaji tak besar, and I have to help him.. Kalau diikutkan semua perempuan nak jadi housewife, but we dont have choice...

Weols terpaksa korbankan masa, mungkin tak berpeluang nak tengok their first step, first teeth.. mungkin orang lain yang perasan dulu...

Kita dah penat bekerja, mana nak perasan benda-benda ni semua... itupun mengharapkan babysitter yang bagitahu... So we missed so much things about them...

Misal kata aku ada baby, and aku terpaksa bekerja, keluar rumah pagi, tahu tak betapa seksa nak tunggu pukul 5 nak pergi jumpa anak...?? Kau mana tahu, kau kan housewifeeeeeeee...

Janganla beza-bezakan antara kita...Sama sahaja aku rasa...

Aku tak nak la kata mom yang bekerja ni lagi mulia, sedangkan kalau aku bagi sebijik sebijik hujah dan pengorbanan ibu bekerja ni, memang nampak lagi MULIA pun....(sarcasm sangat ayat ko Cik Buyung...!)




Wednesday, October 2, 2013

Kisah Ampaian Spender

at Wednesday, October 02, 2013
Reactions: 
0 comments
Cerita ni bukan rekaan, tapi betul betul berlaku pagi tadi..!

kisahnya...

Rumah aku kat kampung ni jenis perumahan, jadi paham-paham la kalau perumahan, bab nak menyidai baju pun, punya azab nak cari space.

Kalau boleh aku lintangkan ampaian merentas rumah jiran, memang aku buat.

Selalu yang basuh baju ni, memang yang uruskan adalah bapak aku.

Mak aku cuma tahu, "dah sidai..??".. gituuuuu.. kelasssss sangat...

weolls memang sidai baju dekat garaj kereta.

kalau bab spender and bra, memang sidai kat tempat yang sama tapi guna penyangkut yang khusus tu la.

Sejak bapak aku pencen, memang tugas dia la antar amik adik aku pergi sekolah.. ye, adik aku yang gedebak gedebuk tu..

petang tadi... bapak aku macam biasa nak pergi ambil gedebak gedebuk tu dari sekolah.

bapak aku start kereta, zasssss terus gerak...

balik dari amik budak tu dari sekolah, adik aku yang satu lagi tu jengah keluar...

tengok tempat sidai spender, hilang...!!!  semuanya...!!

dia tanya bapak aku.. "abah, mana tempat sidai spender ni..??"

Zasss... dua dua pandang ke jalan...

Rupanya, dari masa bapak aku start enjin tu, dia tarik sekali penyidai spender sampai ke sekolah..!! bahahahahaha....

Bersepai semuanya....!

ada yang masuk bawah kereta jiran...

ada yang baik punya parking atas bonggol jalan...

paling cun sekali, spender-spender tu nyerah diri betul-betul dekat depan kedai kopi..!! hahahaha...

paling banyak dekat kedai kopi tu la....

Taknak bazir punya pasal, adik-adik aku dikerah pi kutip satu satu weii... hahahaha...

oh ye, termasuk bapak aku..! bahahahahahaha

adik aku yang kutip dok cerita, "mak yah siap suruh anak dia alihkan kereta sebab nak kutip spender ibu..!"

bapak dengan adik aku yang gemuk tu pi kutip yang jauh-jauh.. termasuk depan kedai kopi tu

paling haru kalau ketua kampung yang nak masuk minang aku tu duk dekat situ... Kalau nampak, mesti dalam hati kata "mujur tak jadi".... hahahaha

adik aku yang gemuk tu memang hati kering sikit... apedehel setakat kutip spender bersepai atas jalan...

entah-entah dia pi kutip pakai kaki ja.. sambil motor gerak, sambil sauk.. hahaha...

mana pernah terjadi dalam kampung aku tu laki pi duk heret spender bini masa nak ambik anak sekolah... Bapak aku je...


 ade update sikit

tengah gelak gelak pasal ampaian spender tu, si fatin sambung...

"nasib baik abah pergi sekolah atin, dibuatnya dia pergi bandar dulu, memang Atin tak kutip la, mesti orang Majlis yang kutip..."   hahahahaha

Kotla kan tersangkut dekat trapic light ke.. hahahaha

sebenarnya balik dari ambik si gemuk tu dari sekolah, bapak aku dah perasan ada spender atas bonggol... boleh dia kutuk lagi, "spender sapa la tu.."

Sekali spender sendiri.....!! hahahaha....

Atin siap bagitahu aku, "Ada bra atin tersangkut dekat pasu bunga ibu kak Ya.. mujur tak terbang dekat rumah Mat Sah (duda kat taman aku)"

Adoiii.. aku ingatkan mak aku punya, satu kelorga punya seluaq dalam bertebaran...

Aku tanya la kenapa pi kutip, sebab yang paling banyak adalah hak mutlak mak aku, takut orang tua tu mengamuk, memang hati kering anak beranak kutip balik...

paling tak boleh blah, ada jiran nampak spender tersangkut, dok lambai-lambai panggil bapak aku, tapi tak dan.... hahahaha...


Thursday, September 12, 2013

Orang Lelaki Jangan Marah I ok..!

at Thursday, September 12, 2013
Reactions: 
0 comments
This evening (chewaaahhh) iolss chatting dengan sorang member..

Kalau dah pempuan sama pempuan bergosip, harus pasal jantan. (eh, klo nyah sama nyah gosip pun, pasal jantan, macam tak ada beza je..! kihkihkih)

but kali ni not pasal jantan la, but tanggungjawab orang jantan ni nak kasi bini ngandung

pheww... dari tahun lepas aku dengan dia dok gosip benda yang sama... mengandung mengandung.

tapi jangan salah anggap pulak, bukanlah weoll discuss pasal posisi posisi asmara nak kasi ngandung ke, gila ko... itu terpulang kepada rahsia masing-masing. weolls not sharing...

eh, geli ok share dengan member pempuan... (kalau dengan pasangan, baru kasi cas geli geli sikit.. hahaha)

ok lets share apa yang weolls bincang pasal acara ngandung mengandung ni. Before this, aku ada baca la juga, kalau nak mengandung amalkan telan folic acid. Aku malas nak cas ilmiah atau buat cubaan nak karang journal untuk dipublish kat sini, pandai-pandai la ko cari apa kebaikannya.

Since doktor pun sendiri suruh amalkan untuk couple yang nak ada anak cepat, but ada 1 perkara yang aku tertinggal.

Selalunya yang nak ada anak cepat, pastu sibuk google pil pil yang bagus, for example folic acid, mesti ORANG PEREMPUAN...! truly said, yang amik follic acid pun ORANG PEREMPUAN sahaja.

ORANG LELAKI...?? (borong minyak lintah tahu la... bahahahaha..)

(eh pebret encik bam bam tu bila pergi Langkawi)

so untuk orang yang belum kawin or baru kawen, mesti dalam kepala otak mereka, oh untuk ORANG PEREMPUAN sahaja kot follic acid ni...

Aku yang bebal ni pun dah set dalam otak, FOLLIC ACID JUST FOR WOMAN...

buat couple yang dah lama kawen belum pregnant, for your information, SUAMI PUN KENE TELAN PIL TU...!!  (again, iolss malas nak letak ayat macam orang nak publish paper dekat conference, pandai-pandai cari)


bak kata member  "orang perempuan je nak kene telan itu ini, yang lelaki, tahu GOYANG TELUR aje (Anynomous, 2013)"

;))

** mampuih aku sat gi.


Tuesday, September 10, 2013

Islam kaa...Hindu kaaa...Buddha kaa... Kristian kaaa...

at Tuesday, September 10, 2013
Reactions: 
0 comments
hai uolss...

aku rasa macam dah lama tak menjoyah dekat sini...

last time aku menjoyah, kene smash sekali dengan pembaca.. hak hak hak...

iolss sangat bz, lagi lagi nak layan komen orang gatal buah yang dok komen entry bra aku dulu...

yang peliknya, tahu pulak nama ahkak ni.. 

siap tulis gini  "besar lagi tetek fariha tu".. kong ajo sangat tau.. ke kurang sepak..???

tergerak aku nak tulis kat sini, sebab iollss sangat takut nak tulis di FB, kang kene sepak bertingkek-tingkek...

jadi kita low profile.. underground katanya... (phuiiiii)

last night aku ada terbaca satu status dari member (yang tak pernah pun bertegur sapa, add pun sebab member kamcing kata dia ni sangat annoying).. boleh???? hahahaha... add semata-mata nak tengok betapa annoying nya si empunya badan...

kalau sebut pasal status kat FB ni... macam macam peel yang kita boleh tengok. kalau peel aku, jenis yang menggeletis dengan bf sendiri.. (hahahaha) 

Tak pernah rasa nak jentik orang lain pun, melainkan ko annoying, yesss,, memang aku suka jentik,.

kita ni kalau nak tulis apa-apa, lagi lagi bab agama, tolonglah jangan sampai ko JENTIK AGAMA orang lain...

misal kata, ada orang jentik telur ko, marah tak???? macam tu jugak kalau ko jentik agama orang tu...

siap terang terangan lagi berkata, JANGAN MAKAN SINI, DUIT KORANG BUAT BINA KUIL (disingkatkan guna bahasa Cik Kiah)

agak agak orang yang beragama tersebut apa rasa...??? Kalau orang agama lain cakap macam tu pada orang Islam, apa ko rasa..?? Marah tak..??

Ibarat macam salesman la. Salesman yang bagus, kalau nak jual barang, diorang takkan bercakap keburukan produk lain, sebab itu adalah last choice for them jika diorang rasa barang diorang tak ada unique quality a.k.a cikaiiii.. 

So please my dearest friend (tercabut gigi ahkak tulis gini)
 
tambahan lagi, dalam list member bukan hanya satu agama je. Agama lain pun ada. Macam mana ko duk pung pang pung pang hormati bangsa lain, macam tu jugak ko kene belaja hormat agama orang. Jangan nak harap orang hormat agama kau seorang. Sebab tu, orang tua tua berkata, cakap siang, pandang-pandang, silap cakap kene terajang (eh...!)

aku tak kata pun benda tu salah.. aku faham ko nak berdakwah. Berdakwah la cara mana pun, janji jangan timbulkan pergaduhan. pernah dengar "GROUP MESSAGE"..????

Pernah ke idok.... sedeyhhhh betul hidup kalau tak pernah dengar.. 

Setakat ni aku hanya dengar orang beragama lain menghina Islam di saman. Jangan sampai keluar muka depan "GRADUAN ISLAM DISAMAN KERANA MENGHINA AGAMA LAIN"


Wednesday, August 7, 2013

Paling Susah

at Wednesday, August 07, 2013
Reactions: 
0 comments
Aku rasa, aku mengalami masalah yang sama tiap tahun bila time nak raya, iaitu nak beli TUDUNG..!!!

Baru sat tadi aku pergi bazar, tengok kiri kanan selama 2 jam, hasilnya sehelai tudung stail yenna yang tak masuk langsung dengan baju raya...!!

adoiii... tiap tahun jadi macam ni. aku tak tahu aku sorang aje yang mengalami masalah ni, atau uolls pun sama.

baju kaler lain, rembat tudung kaler lain.. kejadahnya kan... semua tudung aku x berkenan.

kang aku ambil pesen rama-rama, kompem di cop buang tebiat.

nak ambil pashmina, kain tebal nak mampus macam kan orang kat Malaysia ni duduk dalam igloo

nak nak rumah kampung kan, pakai atap zink, kusss semangat dia punya bahang...dengan pakai pashmina nya, terima kasih..!!

nak pilih selendang, terlalu simple..! eee cerewet betul aku ni...tak ada ke orang yang design selendang yang exclusif tapi murah?? hahaha.. dasar betul...

aku memang dah lama mengamalkan konsep kaler bloking ni

jangan sampai pagi raya aku pakai baju purple, tudung warna kuning taik unta... mngucap mak aku.


Monday, August 5, 2013

Rambut Papa Ehsan

at Monday, August 05, 2013
Reactions: 
0 comments
 Sejak akhir-akhir ni, aku perhati je gaya en bam bam kalau keluar dating.

terutamanya gaya rambut dia..

dulu masa ngurat aku, dia adalah botak..! dan aku sangat la tidak berkenan dengan gaya botak dia tu. tu yang bila dia propose, aku 50 50.. hahahaha... rambut dia je dah buat aku 50-50.

lepas tu, dah 3 4 bulan bercinta, baru la rambut dia tumbuh panjang sikit, dan aku tak kasi potong. takut jadi kes 50 50 lagi. hahahaha...

lepas rambut dah panjang tu, dia mula buat perangai konon muda remaja. rambut spike..!!  dah aku pulak yang macam kakak dia bila jalan bersama.. hello, time tu iolls dah 24 tahun... koser nak jalan dekat mall pakai jaket dengan jeans ketat..!!

tapi style rambut spike tu sekejap je. SYUKUR....!!!!

lepas rambut spike, rambut dia adalah gaya 'combless hair style'...! hahahaha... paham ke idok..?? gaya rambut tak bersikat..! ok la... masih ensem...

gaya ni kekal bertahun-tahun.. NAMUN.......

sejak sebulan dua ni, aku perasan sesuatu, gaya rambut dia dah lain...kali ni rambut belah tepi, sikat mesti wajib ada dalam kereta...!  nak keluar kereta, cari sikat dulu, pftttt... lepas tu dia bersuara "ensem..?''

eiiii sesuatu betul tau...

pernah aku tanya, " kenapa buat gaya rambut papa Ehsan ni..?''

" papa Ehsan mana pulak ni?''

"Ala, macam gaya rambut Adi Putra dalam Teduhan Kasih tu.."

''Ye ke..?? ENSEM..??"


ahhhh.. tensi mak encik..!!!!

nak je aku letak kaki atas meja. TALK TO MY LEG..!




Saturday, July 27, 2013

Serba Boleh

at Saturday, July 27, 2013
Reactions: 
0 comments
kali ni nak cerita lagi pasal adik aku yang gemuk...

ala, yang makan kuat tu.. aku makan, dia makan, adik aku makan, dia makan, kalau tak ada sapa yang makan, dia tetap makan.. pftttt...!!!

nak cerita, adik aku ni, walaupun perut dia penuh, tapi otak dia selalu muat untuk diisi dengan macam-macam gosip yang terjadi kat rumah

contohnya:

bila tengok tv, bukak channel 103.

 aku tanya "cerita apa ni"

dia jawab "ala, cerita bini dia kene pukul, bla bla bla..."

bukak channel 105.

aku tanya, "episode lepas ape jadi"

dia jawab " minggu lepas bf dia jumpa awek lama dia la kak ya"

bukak channel 108

aku tanya "ending dia best tak?

dia jawab, "besttttt...!"

woi...!!! apa channel yang ko tak tahu...??



contoh 2:

aku tanya, "siapa yang datang jumpa Kak Ulul (adik aku no 3) tu..??"

dia jawab... "ala abang A yang datang."

sebulan lepas tu...

aku tanya, "eh, nape bukan abang A yang datang, kenapa orang lain pulak"

dia jawab, "dah putus la kak ya, yang dulu tu bla bla bla.... yang ni namanya abang B"

3 bulan lepas tu

aku tanya, "eh, dah putus ke dengan abang B tu..??"

dia jawab.. "dah.. sebab abang B tu gini gini gini... sekarang dengan abang C"

ye... kalau nak diikutkan, dia boleh ceritakan serba detail kronologi perpisahan antara abang A, B, dan C  tanpa fail..!!

kuat gosip budak kecik ni, sebijik macam mak nya.. :)




Friday, July 26, 2013

Sama La Macam Kita Kak Ya

at Friday, July 26, 2013
Reactions: 
0 comments
Sedia maklum aku ada seorang adik yang gemuk bom bom kat kampung.

adik aku ni memang jenis kalau berpikir, aku sendiri tak boleh pikir benda tu, tapi, dalam diam-diam, kalau dipikirkan balik, eh betullah... ha gitu...

nak dijadikan cerita, masa tu aku balik kampung.

aku kalau balik kampung, perangai ular kekenyangan ni memang melekat je kat mana-mana.

kat rumah sewa aku bantai online 24 hours, kat kampung sama.

padahal tak ada benda pun yang ditengoknya, balik-balik cerita drama.

aku online sampai mak aku nak bulu la tengok perangai anak dara dia ni. lepas tu mula la dia naik pangkat jadi peramal masa depan..

" ONLINE ONLINE ONLINE..!! NANTI DAH KAWIN ESOK, ONLINE JE LA KERJANYA. NANTI ANAK-ANAKNYA TAK DIBAGI MAKAN. DI SURUH MASAK SENDIRI. DAH HADAP PESBUKKK AJE..!"

iolls kan anak yang mendengar kata, buat bolayan je... tetap mata ke skrin, lepas tu adik aku yang gemuk tu menjawap...


" sama la macam kita Kak Ya, kalau ibu online, kita yang kena cari sendiri makan, atin yang kene masak sendiri, ibu bagi makan pokok bunga dia je"

danggggg...!! 

terdiam mak aku, aku bantai ngekek sambil tambah lauk...

"HAAH, BETUL LA FATIN..!!"



Monday, July 15, 2013

Edisi Jiwa Kacau: Ex Bertunang

at Monday, July 15, 2013
Reactions: 
0 comments
secara jujurnya nak bagitahu, aku ni memang perempuan yang suka stalk orang

stalk je ok, tapi aku tak ganggu pun orang yang aku stalk je.

paling biasa aku stalk kat fb saje. kot kot ada bahan buat aku baca time ngantok dekat ofis tu ha..

1 of the person yang aku stalk ialah ex encik bam bam..!

hahaha.. gila saiko aku ni. padahal benda ni dah berlalu 2 tahun lepas. tapi aku tetap akan stalk.

few months ago bila last time aku stalk, aku dengar ex en bam bam nak tunang. tapi, aku tak tahu tunang nya siapa. gambar bf dia pun tak ada dekat fb.

then, bulan 6 lepas, aku buka page ex en bam bam lagi sekali, dan budak tu dah bertunang. gelabah sekejap aku sebab tertanya-tanya siapa la tunang dia tu kan. kot la en bam bam, boleh heart attack jadinya.

aku scroll page budak tu... nampak ade gambar engagement. woaaaaa... aku tak sabor nak tengok tunang dia..

boleh lawan ketampanan en bam bam ke idok...

gambar pertama adalah kek bertunang. bila aku baca nama atas kek tu, aku terkedu sekejap.

AYU & WAN

nama en bam bam adalah RAZWAN..!!

ah sudahh....

entah entah.....

mula la aku pikir bukan-bukan. gila ko tak gelabah kalau tengok nama bf sendiri atas kek tunang ex dia.

tema tunang adalah BIRU. 

time ni aku aku tak bagitahu en bam bam lagi. aku tengok gambar-gambar lain.

hurm, tak adalah pulak muka budak gemuk ni....

pastu ada gambar seorang makcik tengah sarungkan cincin.. berdebor aku kalau sekali yang sarung mak dia....!!

tengok muka makcik tu, kusss semangat.. nasib baik bukan...


malam tu en bam bam balik je kerja, aku terus tembak

"apa warna kegemaran by..??"

selamba badak dia jawab BIRU..!!

tergolek-golek jantung ahkak jatuh tangga bila dia jawab biru...!!

hoii, kebetulan yang banyak sangat ni...

pastu aku cerita la dari A sampai Z pada en bam bam, siap dengan tema warna majlis itu, dia boleh GELAK aje.. eh aku pang kang..!!

awas ko bang, kalau itu adalah by, i cut cut cut cut your weapon..!!!!!



Tuesday, June 25, 2013

Jangan Disebut Pasal Bulu Ketiak

at Tuesday, June 25, 2013
Reactions: 
0 comments
Bila aku terbaca pasal bulu ketiak, teringat cerita dalam komuter masa minggu lepas, dan tetiba aku stress.. hahaha....

1 jam oiii aku terpaksa berhadapan dengan masalah bulu ketiak. sendiri punya takpe, ini manusia lain punya...

ini minggu lepas punya cerita. aku on the way dari kl ke klang, so aku decide nak komuter je. malas aku nak bersesak dalam jam.

naik komuter je senang, lagipun komuter dah cepat, tak macam dulu.

sebab aku ni badan langsing, kecik molek yang ampun, i olls selit-selit terus dapat kerusi. kembang kembang hidung dapat duduk. yang lain sila berdiri.

bila dah dalam komuter tu, nak nak time orang kerja, memang la penuh, ramai yang berdiri. sumpah sendat yang ampun.

depan aku ramai yang berdiri, aku tak kisah sangat la ko nak berpaut pada ape pun, jangan bontot ko hempap tetek aku sudah.... memang aku sikukan sahaja.

jadi nak dijadikan cerita, depan aku ada dua orang perempuan. dua dua berdiri, sebab tak dapek tempat duduk (kembang hidung). Yang sorang bersandar, yang sorang tu memang takde tempat untuk dia bersandar, untuk elak dari kes muka terjerumus bawah kerusi, girl ni berpaut la pada pemegang yang dilekat pada bumbung komuter.

yang sorang pakai baju kurung, yang sorang lagi pakai skirt & tshirt

mula-mula aku tak perasan sebab kemain busy main candy crush, lepas tu agak-agak terasa nak muntah, aku stop and pandang la sekeliling. tengah pandang-pandang tu, aku tertengok tangan girl yang tengah bergayut pada pemegang.

kan ke kalau kita tengah bergayut, memang ketiak akan expose pada orang sebelah, jadi nak dijadikan cerita, pempuan bebal ni pakai lengan pendek. pendek yang memang pendek la. Ko angkat tangan sikit, nampak dah ketiak.

dah orangnya kulit putih, kalau ada benda asing kat badan tu memang la orang akan perasan. nak pulak bulu hitam yang mencanak-canak..!!

jadi memang aku nampak la bulu tu.. as taga... yang paling aku kesian, bulu tu betul betul menghala ke muka budak yang tengah bersandar tadi. bahahahahah....

aku pun konpius, aku patut kesian ke, patut aku gelakkan. 2 2 kot. hahahaha...

sorry to say la, as woman, kau patut tahu, bila kau nak pakai seksi tu, pastikan ketiak kau dah licin.

mujur la bulu tu bukan tahap, kalau kau campak barang dalam timbunan bulu tu, bila nak cari balik, minggu depan baru jumpa balik.  ni waktu petang, aku rasa, masa pempuan ni kat office, mesti dah ramai jeling kat ketiak dia.

Bila aku cerita dekat en bam bam, reaksi dia gini, "ala, tak perasan kot"

takkan la tak perasan kalau ada rasa tajam-tajam kan.. 

alah, ketiak dia pun semak, bahahahaha



Sunday, June 16, 2013

Bukan Niat Nak Burukkan Cerita Man of Steel

at Sunday, June 16, 2013
Reactions: 
0 comments
Sapa dah tengok Man of Steel..??

Aku sebagai kaki wayang haruslah tengok. Walaupun terpaksa bersesah-sesah dengan ketiak orang, ahkak sanggup..!!

Filem yang rami orang tunggu kot.. so Jumaat lepas, ahkak bersama penternak lemak kesayangan pelan nak tengok Man of Steel.

Aku pun on saje memandang kan dalam hati nak tengok cerita Pee Mak buat kali kedua. Kah kah kah. 

Bila aku nak tengok cerita tu buat kali kedua, encik bam bam buat muka. Eh aku pang kang… 

Pasrah je aku bila beli tiket man of steel. Kalau tak best, siap..!!

Disebabkan aku baru balik kerja dan tersangat penat, aku berdoa biar cerita tu sehebat iron man or paling cikai pun Fast & Furious…

Padahal tiket aku pukul 8.30  malam, takkan lemau kot kan..

Suprisingly, masuk wayang pukul 8.30, pukul 9.30 aku dah tido.  9.30 okeh..!!!!

Ini bukan sebab penat, tapi sebab bosan..!!!! sumpah bosan..!!!!!

Aku baca review sana sini, semua kata best best best..! hello, tang mana bestnya. Aku bagi review based pada pandangan aku. 

Bukan aku sahaja yang kata movie ni slow, en bam bam yang suka filem action pun kata, “cerita ni slow la”

See… aku yang tak minat dah kata slow, ini dia sendiri kata. 

Walaupun aku tidur tidur ayam je, aku pasti, aku hanya dengar orang gelak sekali je. That’s it. Lepas tu sunyi…..

Pukul 11 en bam bam kejut aku, jom, movie dah habis… hahahaha… bengkek je dia, beli tiket mahal tapi aku bantai tidur. 

Aku tak tahu la kalau orang lain kata best, tapi pada aku, aku kasi rate 1/5 je.. tidak seperti yang aku harapkan. 

Jalan cerita terlalu heavy untuk budak-budak, dan terlalu serious. 


Saturday, June 15, 2013

Kot Iye Pun, Janganla Kedaung Sangat

at Saturday, June 15, 2013
Reactions: 
0 comments
sejak dari kecik, aku dan keluarga aku memang bangsa makan kedai kedai kedai.

nak nampak dapur aku berasap, memang aku pitam beribu kali la. sebab mak aku malas masak. wakakakaka...

dapur tu berasap, kalau tak sebab kebakaran, takpun mak aku dapat rahmat dalam tidur dia. kihkihkih

jadi memang kitorang anak beranak biasa dah makan kedai ni.. beli bungkus je. 

kalau tak bungkus, makan dekat situ je. jadi mak aku selalu pesan something.

mak aku selalu kata, dalam banyak benda kita boleh beli dalam dunia, ada satu benda kita beli, jangan sesekali kita tawar menawar, iaitu makanan..!!

mak aku cukup pantang. kalau mahal pun, bayar je. jangan mintak murah ke hapa. kalau nak kutuk, kutuk dalam hati.

jadi memang sampai sekarang aku pegang prinsip tu. memang aku ni kaki tawar menawar, tapi bab makan, never..!!

tadi aku pergi pasar malam. aku nak beli air. selalu memang aku beli kat satu pakcik ni.

standard la air pasar malam, singgit secawan. cuma kedai pakcik ni, jual air cendol, singgit setengah. tak kisahla kan, sebab air dia sedap. cendol pulak, bukan cendol bodoh gitu je.

masa aku beli, ada 2 orang pempuan tengah beli air. nampak gaya memang student.

yang sorang beli air biasa, sorang lagi beli cendol. mungkin sebab tak ada tanda harga, pakcik tu kata, 'seringgit setengah dik'

aku tengok dekat tangan dia ada 12 hinggit. bila dia dengan singgit setengah, dia boleh kata gini..

"SINGGIT BOLEH..??"

pftttttt......

pakcik tu balas, "cendol memang singgit setengah dik"

dia tawar lagi "singgit boleh tak?"


BOLEH...???????????

ada jugak makhluk gini....

aku pelik, bukan tak ada duit. tapi 50 sen tak mampu nak bayar. boleh pulak tawar menawar air secawan. aku tak tahula kalau dia memang bangsa kedaung..

pada aku, nak sedap, bayar lebih, nak murah, togok air paip je. lagi mahu bercendol-cendol. aku jendulkan baru tahu..

agak-agak ar kan. pakcik tu dah la susah, makin kau nak susahkan dia... 50 SEN JE CIK KAK OII...!



by Gadis Cantik


Thursday, June 13, 2013

Mengulor............

at Thursday, June 13, 2013
Reactions: 
0 comments

Dalam bahasa mudahnya, curi tulang. kihkihkih

umur dah 26, ngulorr mestilah style makcik-makcik. duduk berdengkur atas kerusi..

bos aku baca ni, mampussssssssss....

aku ada satu masalah ni, kalau serapan pagi aku makan kuih, kompem pukul 11 aku dah menguap-nguap..

Walaupun selalu terjadi, tangan aku ni tetap gatal nak beli kuih...

seee... baru kuih... belum aku tapau nasi lemak 3 hinggit tepi jalan...

terus tak bangun sampai petang.

 dia punya ngantuk tu, nauzubillah... aku boleh bayagkan mata aku ni kene hempap dengan bontot setan.. siap buat taikkk lagi.. pfttt...

ni taik membuta namanya...

aku cuba nak kembali kepada habit lama aku. iaitu bedal nescafe tin pagi-pagi.

pernah aku try masa tu, sebab kedai kuih tutup, jantung aku ni macam mesin. degedegedegegdegegedekkkk bunyinya...

sumpah tak ngantuk..!

tapi bila dah pukul 11 tu, paham-paham la kelaparan dia tu lagu mana... kalau boleh jalan dengan seret lutut, lama dah aku buat..!! laparrrr....


 
  minuman yang buat jantung ahkak degedegedegedegedekkkkk.. hehehe

ok la minum ni, dari aku bantai nasi lemak... dahla lengan aku ni macam balak yang belum dibelah. lagu mahu tambah.... 

derrr... banyak baju aku dah koyak dekat ketiak. apa maksudnya?

:)


Friday, June 7, 2013

Ayam

at Friday, June 07, 2013
Reactions: 
0 comments
Teringat cerita dulu.

Adik aku yang gemuk cikibum tu memang suka makan.

Dari yang westhern sampai la kepada makanan exotic yang orang lain geli nak makan.

Satu hari, bulan pose. Bapak aku masak sup ayam.

Semua orang amik part peha, kepak dada. Normal la kan.

Turn dia pulak. Dia korek-korek, jumpa kaki..!! yang itu dikautnya..!

Mak den tengok semacam perangai adik aku umur 3 tahun makan kaki ayam. dia sound la...

"eeee geli la makan kaki. kan kaki ayam tu dia buat berjalan atas tanah. kan kotor"

nak tahu dia jawab apa?





















INI TANGAN DIA LA..... KAKI DIA SEBELAH LAGI....



ok, semua pasrah. kitorang pandang je mulut cinonet dia tu ratah tangan ayam.... 

Wednesday, May 29, 2013

Buang Saje Jubah Dengan Tudong Laboh Kau Tu..!!

at Wednesday, May 29, 2013
Reactions: 
0 comments
tajuk kemain marah lagi kan..

eh memang marah pun, panas je kepala ni, kalau masak maggi pecah telur sebijik, kompem telur tu jadi rangup.

sabor je la jahhh oiiii...

ceritanya begini, time tu aku ada workshop dekat De Palma Hotel (now masih De Palma), sementara nak tunggu bam bam aku tu sampai, aku parking bontot dulu kat dalam surau.

kuasa nak tunggu dekat luar, berenang-renang bulu ketiak ahkak ni nanti dikkk...

aku masuk sekali dengan bos, ada mak dia sekali. dalam surau tu tak adalah ramai orang, lepas tu ada seorang budak kecik.

umur lebih kurang dalam 8 bulan. masih bam bam and jalan pun terkedik-kedik lagi.

bby tu pulak boy, mak dia tengah sembahyang, pantang nampak pintu terbukak, zaassss nak keluar..!!

jadi i sebagai mommy yang comel and virgin ni (hahahaha) tolong pegangkan sekejap.

niat tu nak membantu, bos aku pun tolong pegangkan sama. sebab dekat kawasan pintu tu licin..

lepas je mak dia sembahyang, aku bagi la balik anak dia tu kat dia kan.

dengan muka kereknya, langsung tak ucap terima kasih..! senyum pun idakkkk... bukan kata senyum, pandang pun idak..!!  cibs betul...

bila dia bukak telekung tu, omak aihhhh, pakai jubah. labuh kemain, kalau boleh buat sapu, memang dah hapus penyapu dalam dunia ni. bila pakai tudung, kemahennn lagi labuhnya. tutup tetek terus, mengalahkan aku la jugak yang serba serbi senteng ni.

dalam hati aku, ada lagi jugak manusia macam ni, cakap dengan baby dia pun dalam bahasa arab, tapiiiiii sombongnya nauzubillah..

orang yang pakai skirt sampai nampak alur vontot pun tak sombong macam dia.

muka nak kata cantik, hurm....banding dengan aku, aku kahakkan aja, tapi perangai...

memang tak pandai berbasa basi macam yang orang jawa kata

senyum la sikit... bukan aku nak kutuk kejongangan gigi kau pun kalau senyum. kang tak pasal-pasal aku dah kutuk jongang kau sekarang ni

betul kata orang, imej tak melambang peribadi seseorang. macam yang jadi dengan aku, nampak kemain solehah, tapi solehah taik anjing namanya ni.

tak guna kau sembahyang tonggang tenggek, tapi menyombong diri, baik pakai coli dengan bra je, baru sesuai kot dengan kesombongan kau tu.

by Gadis Cantik

Friday, May 24, 2013

Kisah Yang Di Tangisi

at Friday, May 24, 2013
Reactions: 
0 comments
Detik berlakunya perkara yang amat aku ingat sehingga sekarang...

walaupun sudah berlaku 5 tahun dahulu, tapi setiap kali aku fikirkannya, aku menangis

aku mengharapkan apa yang berlaku ke atas aku, tak kan ada sesiapa yang akan lalui.

perkara sedih melibatkan cinta, keluarga, dan kepercayaan...

Detik itu.... 5 tahun yang lepas... ketika ramai menyambut aidilfitri. hari semua orang bergembira..

hari yang gembira juga buat aku... hari yang aku nantikan... hari yang aku ambil langkah berani

hari aku perkenalkan si dia kepada ahli keluarga...

tika itu, aku percaya, walaupun ibu bapa aku tak terima dia, tapi aku yakin, orang kedua yang aku sayang, datuk dan nenek aku pasti akan suka...

pasti mereka akan restu, aku yakin mereka akan menyokong pilihan aku..

berkali-kali aku yakinkan si dia... datang saja ke rumah... datuk dan nenek pasti gembira. pasti akan menerima..

di hari lebaran, sudah aku kabarkan kepada mereka yang mereka akan datang.. mereka setuju... mereka tidak kisah.. mereka sanggup ambil di hentian kerana si dia dan adik perempuannya datang menaiki bas dari jauh...

aku semakin gembira, kedatangan mereka akan di sambut dengan senyuman... aku tak gusar...

bila menjelang lebaran mulia, tetamu yang datang ke rumah datuk dan nenek aku layan sebaik mungkin...

aku hidangkan minum... makan... aku mengharapkan jika tetamu mereka aku layan dengan baik, sudah pasti mereka akan layan tetamu aku dengan baik

besar harapan aku pada mereka. seluruh kepercayaan aku dan kasih sayang aku sepenuhnya untuk mereka....

sehari sebelum ketibaan si dia, datuk sudah memberikan reaksi berbeza dari sebelumnya...

semua dari gara-gara ibu yang kurang senang dan mula memberi gambaran negatif pada si dia..

datuk berubah angin...

Di hari kejadian.....

lagi beberapa jam saja lagi si dia akan tiba... aku sudah ingatkan datuk untuk sama-sama ambil mereka di hentian.

datuk tak setuju. dia suruh mereka naik bas untuk sampai ke kampung....

luluh hati aku... bukan kah kita sudah bersetuju untuk ambil mereka?

aku pujuk dan terus memujuk....

dia setuju...

aku gembira bukan kepalang lagi... ada sinar harapan...

si dia tiba dirumah... ibu sudah tidak nampak bayang. pergi ke rumah sebelah. dia marah.

tidak mengapalah, lagipun ini rumah datuk dan nenek...

kejadian menyayat hati mula berlaku malam tu...

mereka tumpang di rumah datuk dan nenek sebab dah terlalu lewat untuk ambil bas ke rumah mereka

sedang aku berborak dengan si dia, datuk panggil....suruh aku ambilkan sejadah dia.

aku pelik, dalam biliknya sudah ada sejadah. tapi aku bawakan juga sejadah untuknya...

aku masuk, hulurkan sejadah.

terkejut aku dibuatnya bila sejadah direntap dari tangan aku.. muka datuk menyinga.

dia marah kerana aku duduk rapat. sumpah aku duduk jarak dengannya.. malah ada adiknya di sebelah...kami hanya berbual kosong kerana dah terlalu lama tidak berjumpa...

aku tahan air mata....

dalam hati, tidak mengapalah....

aku pejamkan mata sahaja... sudah terlalu gembira jumpa si dia...

keesokan harinya....

hari di mana kepercayaan aku kepada datuk dan nenek di lunturkan sepenuhnya...

pagi itu, aku dan si dia membuat perancangan hendak ke rumah rakan karib kami... sudah berjanji dengan dia...

aku mula usulkan untuk pinjam kereta datuk... tidak manis pula naik motor berdua...

permintaan aku mahu meminjam kereta ditolak mentah-mentah oleh datuk. kecewanya aku....

aku hendak menziarah rumah rakan di kawasan pedalaman, disuruh kami naik bas sahaja...

sudah tentu tiada bas di kawasan itu...

mahu tidak mahu, aku pinjam motor jiran aku... kerana itu sahajalah kenderaan yang ada...

sambil menangis, aku pohon untuk pinjam motor... bila di tanya kenapa menangis, aku tak mampu jawab...

biarlah.....aku rasa mereka tahu kenapa aku menangis,...

adik si dia terpaksa aku tinggalkan di rumah atuk dan nenek sebab tidak boleh naik motor bertiga..

bila di rumah rakan karib aku, hati aku mula gembira....

berhari raya macam biasa...

ketika dalam aku bergembira, sesuatu telah berlaku di rumah datuk dan nenek...

bila aku selesai melawat rakan-rakan, adik aku bercerita....

datuk aku telah menyuruh adik si dia keluar dari rumah itu secepat yang mungkin.

Ya Allah.... apa yang telah berlaku...

tak tahu di mana silap kami...

datuk suruh si dia dan adiknya balik segera...mereka disuruh kemas baju dan keluar...

adakah begini layaknya tetamu aku di layan ketika hari raya?

ketika ini aku tak mengalirkan air mata... aku marah.... kenapa tetamu aku di halau sebegini rupa.... oleh orang yang aku sayang... orang yang aku percaya untuk merestui hubungan kami...

aku sayang datuk dan nenek, tapi kenapa mereka buat tetamu pertama aku sebegini rupa....

walaupun tidak suka, janganlah tunjukkan di muka mereka... biarlah mereka pulang dengan gembira... biar tetamu aku pulang dengan hati yang senang...

aku sedih, marah... aku suruh si dia kemas baju... aku tak sanggup melihat mereka dihina lagi...

aku turut mengemas kain baju, walaupun itu adalah hari ke tiga kami menyambut hari raya...

aku, si dia dan adiknya keluar... bila si dia ingin berjumpa nenek untuk bersalam, aku katakan, tidak perlu...tak payah salam. aku menghalang... dia bertegas nak salam... aku tarik tangannya keluar dari rumah itu...

aku sama-sama tunggu bas di hadapan rumah untuk ke bandar

ketika menunggu bas, datuk panggil. disuruh aku masuk menolong nenek masak. maknanya aku terpaksa tinggalkan tetamu aku menunggu bas...

aku buat tidak tahu... mereka panggil lagi.... aku katakan sekejap lagi aku masuk....

aku nampak bas makin mendekati tempat kami menunggu...

aku nekad...

bersama si dia dan adiknya, aku naik bas bersama mereka...

aku tidak lagi toleh kebelakang...

aku tinggalkan semuanya...

dalam bas aku menangis semahunya pada dia... aku mohon maaf di atas kelakuan keluarga aku.. layanan mereka....

si dia tidak marah... aku meminta maaf pada adik perempuannya... kerana kami, dia di marah di rumah itu...

malam itu juga aku menaiki bas ke terengganu...

tatkala rakan sebilik pulang dengan kuih raya ke hostel, aku pulang dengan air mata... tiada apa yang aku sajikan kepada mereka kecuali kisah yang telah terjadi....

mereka turut menangisi kisah aku.... aku ada mereka.... sudah cukup untuk aku rasa tenang...
 
terima kasih kepada adik aku kerana menceritakan segala yang berlaku apabila ketiadaan aku...

tika itu, seluruh kepercayaan aku pada mereka sudah hilang... hati aku hancur berkecai bila ahli keluarga aku berkelakuan begitu...

aku marah... tapi aku tidak melawan... aku masih sayang mereka... cuma aku tidak seperti dahulu...

cucu yang sentiasa menjadi orang kuat ketika hari raya, menghidang air kepada tetamu, memasang langsir... memenuhkan balang kuih....

cucu yang berjaga sehingga dua tiga pagi untuk membuat persiapan raya, cucu yang paling awal pulang ke kampung.....telah tiada...

hapus tatkala kepercayaan aku turut dipecahkan oleh mereka...

aku sudah tidak seperti itu. biarlah orang lain yang buat... aku sudah tiada hati...

setahun aku tidak pulang ke kampung...

pertama kali setelah hampir 21 tahun aku beraya bersama mereka, aku tidak pulang langsung untuk berhari raya... aku beraya di rumah tokki dan tok di Terengganu... aku selesa di sana...

selepas beberapa lama baru aku pulang... itupun bukan kerana aku merindui mereka...

tetapi sangat rindukan adik bongsu ku....dia menjadi penyebab aku pulang ke kampung... kerana dia... bukan kerana aku rasa bersalah....

nenek pun sudah tiada... aku tak pernah salahkan dia...  walaupun dia turut tak suka, tapi dia tak pernah tunjuk...

sayangnya kerana salah datuk, aku turut menghukum nenek... kejamnya aku...sehingga di saat dia menghembuskan nafasnya pun, aku tiada di sana....

bertahun-tahun aku menghukum mereka... aku cuba memaafkan...aku cuba....aku maafkan, tetapi aku bukan lagi seperti dulu....


kepada si dia... saya mintak maaf...

kepada bakal suamiku, ini lah kisah yang membuatkan ayang takut untuk kenalkan pada keluarga...


Saturday, May 18, 2013

Bukan Aku Punya Pad Okeh

at Saturday, May 18, 2013
Reactions: 
0 comments
tajukkkkk... kemahin lagi kan.... okeh, dah lama tak buat hal mengumpat... jom kita sambung tradisi mulut busuk aku ni.

aku nak story, kisah ni berlaku waktu aku sekolah menengah dulu..

iolss kan ank terbiar, jadi duduk la senyap-senyap dekat hostel sekolah.. hostel sekolah mana, biarlah rahsia... ekekeke (tampar kang)

ada satu aje pun hostel yang aku susuk waktu sekolah, merayu la macam mana mana pun nak ulang alik dari rumah ke sekolah, memang tak dapekkkkk..

tingkatan 1, masuk hostel, adalah horror...!!! dorm sendiri boleh lupa nama

tingkatan 2, otai sikit. sikit je la....

naik tingkatan 5, memang kepala paling besar la kan, sama saiz dengan ekzos motor. okeh, kejadian ni berlaku waktu aku form 5.

aku ingat lagi, waktu kejadian adalah masa nak pergi mandi pagi. sebelum pergi sekolah.

Aku ni kalau dah lambat nak pergi sekolah tu, aku memang tak pandang kiri kanan keadaan bathroom tu, taik sejelepuk pun agaknya aku gesel.

Maklumlah, nak cepat, orang berduyun-duyun dah turun serapan, ko hegeh-hegeh nak mandi kan..

Aku mandi macam biasa, tak ada perasan apa-apa yang pelik. dah mandi, keluar, pakai baju siap-siap pergi sekolah.

Lepas aku mandi tu, tak silap ada seorang minah, kira "heroin" cerita kita ni la, masuk bilik air tu.

aku tak ada la nak syak apa-apa.

Sampai la waktu prep, ada sorang member baik aku ni (dalam bilik prep, dia duduk depan aku), dia tanya aku...

FA, KO PERIOD KE..??

eh, tak adalah. mana ada.. lambat lagi... kenapa kau tanya??

TAK ADA LAH, TADI ADA ORANG NGUMPAT KAU

ngumpat aku? pasal apa?

BUDAK NI DUK JAJA DALAM DEKAT BILIK PREP, KO PUNYA PAD TAK BUANG, MAIN BIAR AJE

aku punya pad?

(dalam hati aku, apa kejadahnya kalau aku tak berdarah nak kene pakai pad)

HAAH, PASTU DIA SIAP NGANJING KAU "BABY BESAR"


cibai betul..!!

paling tak tahan siap bercerita dengan kawan-kawan pasal pad aku terbiar dekat bilik air. dah form 5 ok, tetek dah selambak, tak best kot main fitnah-fitnah.

mujur la member baik aku ni story kat aku. bila "heroin" tu masuk bilik prep, terus aku sound 

MASA BILA AKU BERDARAH...???? SESUKA HATI AJE MENUDUH

surprisingly, she never ask for forgiveness. dah fitnah, dah tahu bukan pad aku, STILL REMAIN 'aku innocent'


UNTIL NOW....





Saturday, May 11, 2013

Langkawi Trip Day 2- Part 1

at Saturday, May 11, 2013
Reactions: 
0 comments


Ok sambung hari kedua pulak. Malam tu kitorang penat kemain.

Mana tak penat, panjat tangga beratus-ratus, nak tergolek tulang belakang ahkak ni ha…

Esoknya dah pesan awal-awal dekat budak gemuk tu suruh bangun awal.

Tu pun liat..! Bila aku kol pagi tu, nasib dah bangun, kalau tak aku yang meroyan. Tahu je la aku ni kalau orang tak menepati masa kan, nak je aku potong lambang kelelakian dia tu. Kah kah kah


 First thing yang kami buat pagi tu ialah cari tempat untuk beli tiket island hoping..!!

Untuk pengetahuan, tempat naik bot untuk island sangat terceruk. So, pandai-pandai la. Yang aku tahu, menghala ke Resort World.
 





Boleh beli tiket dekat Pantai Chenang, atau pergi je dekat tempat orang naik bot tu. So harga standard ialah RM 25. 

Kalau diorang mintak 35, kau tawar sampai 25. Komfem dapat. Jangan buta-buta bayar lebih dari 25.

Tip: nak pergi island hoping, tak payah pakai cantik-cantik. Beg tak payah cantik benor. Bawak bag plastik lagi bagus. Pakai tshirt dengan tracksuit sahaja. Bawak baju spare ok.




Dah lama tak naik boat. Seriau sebab aku adalah Ratu Muntah..!! Dari dulu lagi, aku memang kaki mabuk laut. Kalau tengah naik boat, aku orang pertama yang tertonggeng.





En bam bam pulak ingat nak mandi laut dulu baru pergi island hoping, muke dah sebak semacam. Aku bolayannn aje… hikhik.. Bukan kami berdua sahaja, tapi ada family lain jugak.. kongsi-kongsi la. Kalau tak kongsi, memang mahal. Kecuali kalau tak ada orang langsung.





Masa beli tiket tu, diorang akan terangkan destinasi boat. Basically akan ada 3 tempat. 

Pantai Beras Basah, Pulau Singa Besar & Tasik Dayang Bunting. 

Nak pergi tasik dayang bunting ni, memang satu je option, iaitu amik pakej island hoping.. Hello, takkan nak pergi naik kereta. Kereta kau ada serombong udara ke?
 



Destinasi pertama,  pulau beras basah. Dekat sini orang boat akan turunkan kau and bagi masa 1 hour mandi-manda. Melonjak la bam bam aku tu kan. Motip nak mandi laut, hilangkan gatal-gatal. 

Ha, apa lagi, kasi sental la 1 jam ni..!!






Tempat ni memang cantik, pasir lembut je, ombak pun manja-manja. Yang penting, bersih ok..!! Riang ria la gemuk aku tu. Siap kuak lentang. (jangan bayang, tak tidur malam aku yang melihatnya  (-_____-)

Oh kat sini pun ada banana boat. RM20 sekali naik. Lama jugak diorang pusing. Ok la.. murah..
 

 

 Lepas satu jam, boat dah siap sedia kat tepi pantai untuk amik weolls. Next destinasi, Pulau Singa Besar.

Tujuan pergi sini ialah nak tengok helang..!

Ok, memang banyak, sebab pulau ni adalah sarang dia. Kau bubuh je roti, melambak datang. 

Nak datang sini kene pagi. Sebab helang tengah kelaparan, dia pulak macam tau tau je sini banyak makanan, so habis dikekahnya apa yang kitorang hulur.

Kalau dah petang tu, kau campak chicken chop pun, diorang tak herannnn...



Mujur tak keluar soalan bodoh dari aku, "Ada singa tak sini..?"

Kompem warga bot campak aku bagi habuan ke helang... apa ke bengapnya aku ni.. hahaha

Dekat sini sekejap sahaja, sebab nak pergi destinasi seterusnya. Tasik Dayang Bunting. Yeay..!!

Dah sampai.. Dekat sini orang boat akan kasi masa 1jam 30 minit untuk kau round. Tarikan utama bukan dekat tepi pantai ni, tapi dekat dalam nu ha...

Nak ke sana, kene daki sikit.. Pitammmmmmmm

Selepas kejadian telaga tujuh tu, aku tak boleh nampak tangga.. fobiaaaaaa...


Tapi kene gagahkan juga sebab tak pernah pergi kan.. rugi woii kalau datang langkawi tapi tak pergi semua tempat.

Nak nak tempat tu ada lagenda kan..


tengah panas hangit waktu.. Tapi panas-panas ok, kalau hujan, semua benda terhad kan.... lepas ni mandi air tawar pulak..


pintu masuk..

 lepas dah honggeh honggeh mendaki, sampai jugak.. tak lah jauh mana...

Diingatkan tak payah la bawa makanan, sebab ramai pelancong datang sini, makanan kene curi dengan monyet ok, walaupun ko pegang makanan tu, diorang rampas dari tangan.

Aku tampar kang..!


Naik paddle boat. boleh naik kalau nak round sampai hujung tasik.. tarak hal... tapi kene la bayar..

Kitorang ambil paddle boat yang gerak sendiri pakai tenaga solar tu, RM 30/2 orang. Kalau pakai tenaga kaki, RM 20/2 orang...

Dekat sini aku tak mandi, sebab takut...! hahahaha...

Mana tak takut, aku tengok air tu hijau je, makhluk apa entah yang hidup dekat bawah, kalau digigit, tak ke naya???

En bam bam pun tak mandi, dia pun takut... eeee tak jantan betul...

Nak mandi kene pakai life jacket. 1 jaket = RM5

Rendam kaki saja... dekat sini ada ikan keli ke, sembilang. (aku buta ikan). dia akan main-main dekat kaki kita. pun aku tak letak kaki sebab geli.. hahaha

Kawasan ni pun ada lagenda nya. Dikatakan seorang puteri dari kayangan telah jatuh cinta dengan seorang putera di bumi. Hasil percintaan diorang menyebabkan si puteri telah mengandung. Waktu mengandung tu puteri duduk la di sekitar kawasan tasik ni.

Malangnya anak puteri mati dan dikebumi di dasar tasik dan pulang ke kayangan..

orang dekat-dekat sini percaya kalau perempuan yang nak anak, minum air dari tasik ini, konon senang nak mengandung...




haaaa, nampak tak pulau yang macam orang tengah baring ni... macam perempuan mengandung kan..

 Lama jugak la island hoping ni, 3 jam..!! Aku is rentung... en bam bam pulak, hurmmmm, ada istilah rentung ke pada kulit gelap dia tu.. wakakakaka....

Sampai je darat, laju-laju cari bilik salin.. Tak ada ok...!!! Cari stesen minyak, belasah mandi situ....



by Gadis Cantik
 

BeLoG CiK BuYuNg Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review