Tuesday, October 8, 2013

Ibu Yang Tak Bekerja Lebih Mulia... (KATA NYA...!!!)

at Tuesday, October 08, 2013
Reactions: 
Ha kauuuuu... aku kalau geram memang akan keluar perkataan KATANYA....!!!

Aku rasa kan sebab tu aku tak ramai kawan, sebab apa aku tulis dalam blog mesti asyik nak bash orang..!! hahaha..

dah kalau aku terasa, kompem la aku bash sekali...

so this time, lets story about different between employed mom and unemployed mum.. gituuuuu....

even aku belum bersuami, jauh sekali nak merasa perot memboyot, tapi aku dapat rasa i'll be an employed mum...

kerja office hour, keluar pagi, balik petang, balik kerja gesel encik bam bam ajak makan luar saje.. kih3... (dasar perempuan malas masak..!!)

So, aku kene kerja, en bam bam kata, kalau taknak kerja, carikan dia kerja gaji 10K....! ewahhhh

Tapi memang betul la...Kalau harapkan gaji dia sorang, memang tak la kan. Lagi lagi nak tanggung bini yang kuat muntahkedarah macam aku...

So aku dapat rasakan yang kalau aku ada anak, aku harukkan je anak-anak aku ke nursery...

Nak harap mak aku, awal-awal dia kasi warning.... "tak payah nak letak anak ko kat sini, berkecai pasu bunga aku.." gitu... kelasss sangat...

mak aku punya cucu bukan spesies Homo Sapiens tau.. tapi species orkid..!

So one day, aku terbaca kat mana entah, yang mengatakan "Ibu yang tidak bekerja lagi mulia"....

 CHOI CHOI CHOI CHOI sangat statement...

Walaupun dalam hujah-hujahnya mengatakan

"saya berkorban demi anak-anak"

"saya terpaksa korbankan kerjaya saya demi anak-anak"

So aku berpendapat yang ibu bekerja ni tidak semulia compared to yang full housewife..

Disebabkan aku adalah perempuan yang bukan housewife, so aku sangat offended..!!

Actually, kita sama rata sahaja...

Mungkin kau korbankan kerjaya.. which is kalau hilang kerjaya, ko boleh dapatkannya balik ANYTIME...!

Compared to US, walaupun kami tak korbankan kerjaya, tapi kami korbankan things yang bigger than uolls yang housewife... iaitu..... OUR CHILDRENS..!!


Ingat kes anak terperangkap dalam kereta...??

Kes anak didera babysitter..??

Anak mati ditaska...??

Semua benda tu takkan terjadi if all women in the world are housewife..!

Boleh ke kita dapatkan anak yang sama kalau mereka mati..?? No..!

Kita bukan tahu apa babysitter tu bagi anak kita makan apa...  Yang paling menakutkan kalau ahli keluarga BS tu sendiri ada yang tak betul...

Macam adik tembam aku ni, memang dari kecik hantar kat BS. BS tu memang ada anak lelaki ramai, so aku memang takut kalau nak hantar adik aku ke sana...

Since en bam bam gaji tak besar, and I have to help him.. Kalau diikutkan semua perempuan nak jadi housewife, but we dont have choice...

Weols terpaksa korbankan masa, mungkin tak berpeluang nak tengok their first step, first teeth.. mungkin orang lain yang perasan dulu...

Kita dah penat bekerja, mana nak perasan benda-benda ni semua... itupun mengharapkan babysitter yang bagitahu... So we missed so much things about them...

Misal kata aku ada baby, and aku terpaksa bekerja, keluar rumah pagi, tahu tak betapa seksa nak tunggu pukul 5 nak pergi jumpa anak...?? Kau mana tahu, kau kan housewifeeeeeeee...

Janganla beza-bezakan antara kita...Sama sahaja aku rasa...

Aku tak nak la kata mom yang bekerja ni lagi mulia, sedangkan kalau aku bagi sebijik sebijik hujah dan pengorbanan ibu bekerja ni, memang nampak lagi MULIA pun....(sarcasm sangat ayat ko Cik Buyung...!)




0 comments:

Post a Comment

 

BeLoG CiK BuYuNg Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review