Wednesday, November 20, 2013

Dua Ringgit @ Tiga Ringgit

at Wednesday, November 20, 2013
Reactions: 
0 comments
Adik aku yang tembam tembun tu kalau bab mencukai aku memang no 1.

Tapi dia ni mudah sejak kecik lagi.

Kalau bawa pergi kedai, nampak menan, memang tak pernah tergolek tergeliat meraung-raung atas lantai suruh belikan.

Dia tahu, kalau dia buat peel begitu, bukan dapat menan, tapi dapat penampo je dari aku.

Sebab tu aku suka bawak dia pergi kedai. Kadang-kadang kalau dia nak sangat, contoh eskrem, dia akan mintak elok-elok.

Kadang-kadang ada time dompet aku 'tergeliat' tu, aku kasitau betul-betul tak dak duit, dia paham. Terus senyap.

kalau dia mintak eskrem koneto hat mahal pulak, dan sekali lagi dompet aku 'tergeliat' (manjang tergeliat ko ni peah), aku offer yang hat singgit punya, dia tak ada hal.. Belasah. Janji sejuk..!

Dah besar sikit, dia suka pula minum coolblog. Kalau order dengan bapak aku, manjang order rege 3 hengget ke atas.

Kalau dengan aku, memang tak dapek la. Aku kasi yang RM 1.80 punya pun, dia takda hal. Janji coolblog.

Baru-baru ni, aku pi bawa dia pergi supermarket, aku nak beli pad. Sebab dah bawak pergi kedai, kesian la pulak tak beli apa-apa. Aku cakap:

'Ha, amik la apa Atin nak. Tapi, JANGAN MAHAL-MAHAL'

hahahaha.. dasar kedekuit. Pastu dia pun pi la kutip benda yang dia nak.

Dah pilih tu, aku tanya berapa harga? Dia jawab:

'RM 2.00..!'

Pastu sampai dekat kaunter, cashier scan. Tet..! Keluaq harga RM 3.00

Balik rumah aku tanya:

'Tadi kata 2 hengget je jajan tu, kenapa jadi 3 hengget'

Dia bidas:

'Betul la... 2 ringgit 99 sen..!!'

Masa aku tanya tadi, tak keluar 99 sen pun. Dan dan dah bayar keluar 99 sen. Kene cong aku kali ni


Friday, November 15, 2013

Result UPSR Adikku Yang Embam-ambam

at Friday, November 15, 2013
Reactions: 
0 comments
Aku dapat menjangkakan mak aku akan kekal jadin singa jadian barang seminggu dua

adik aku kata, mak aku buat hantaran sirih junjung pun kemain berhari-hari tak siap lagi.

tu stress la tu anak kesayangan dia dapat 2A je. Ada C pulak tu kan. Naik hantu la orang tua tu.

Kepantangan betul mak aku anak dapat C. Mak aku bukan jenis mudah mendapat keredhaan macam mak hampa kalau result dapat teruk...

Dia membebel tu, kalau tadah pakai beldi, penuh air liuqq dalam beldi. Kalu buleh, buat mandi teruih, mujarab untuk jadi pandai. hahaha

Tu belum campur adik aku hat sorang lagi yang membebel. Tiap malam duk mengajar matematik. 

Hat tu tak payah tadah air liuq. Dia punya bebel je dah boleh buat mak aku tak payah siram pokok bunga selama seminggu..!

Nak kata tak rajin pergi sekolah, jarangla nak dengar dia monteng. Orang lain habis pereksa, berkeliaran satu kampung, tak pergi sekolah dah, dia masih semangat ke sekolah.

Dia bab belajar ni, nak nak matematik, memang kemain selowww sangat... 

Kalau bab gosip skandal kakak-kakak dia, kemahen...

Dari Fadli, Nazri, Ashraf, Wan balik semula ke Nadzri, buleh hafal turutan sampai buleh patah balik lagi..

Kalau matematik, sampaikan adik aku keluar ayat gini..

"Aku ni rasa nak bunuh je ko ni Fatin...!!"


kuikuikui...

Mak aku kalau mengajor, tak adanya nak slow slow, tak dapat je, zassss...!! Tu pasal dia masuk darjah 1, dia dah boleh membaca.

Ingat lagi, dulu cikgu english aku memang garang nak mampus.. dia ni memang bangsa tak dapat je, zasssssss... Sama keturunan dengan mak aku ni..

Sebab tu dalam kelas dia, budak-budak proaktif. Otak ligat memikir sebab tak nak kene sebat.

Mak sekarang, anak kene libas sikit pun dah meroyan dalam pesbuk.

Si tembam ni memang tak pernah kene libas dengan mak aku, tu yang 2A je. Kalau kene, mahunya 5A

Si tembam ni belum lagi mengadap aku lagi ni.

Monday, November 11, 2013

KIMBALL Pun Dah Ada Produk Non-Halal: KIMBALL CHIU.. (terbaikkkk)

at Monday, November 11, 2013
Reactions: 
0 comments
Ok, ni bukan aku nak propa, tapi memang ada kat market, depan biji mata aku..

hat ni aku tak cilok kat mana-mana page. Cuma aku tak dan nak ambil gambar sebab tak bawa phone tadi..

kisahnya, tadi aku keluar dengan adik aku yang embam embam.. 

kalau bawak embam tu, memang aku asyik kene cukai la...

So aku pi supermarket cokia depan rumah. 

Lepas dah kene cukai, aku nak cari barang aku pulak, masa nak ke eskulator tu, aku lalu dekat satu section non-halal food. 

Selalu kalau aku lalu, memang aku perasan, takde pun brand yang aku selalu guna kat rumah. 

Tapi kali ni, aku jeling, ada bottle sos cili dan sos spagetti dekat situ. Bila aku tengok betul-betul, jenama KIMBALL okeh...!!

Brand ni memang ada keluarkan non halal punya produk ek selama ni

ke aku yang bebal ketinggalan zaman..

Kat situ dia tulis "KIMBALL CHIU"

Sebab aku ni hari-hari layan drama Hongkong, chiu is ba alif ba ya..


Aku bukan apa, risau sebenarnya, sebab yang pakat datang tu, orang tua-tua. 

Mana la orang tua ni nak paham chiu tu apa. Diorang ni nak senang je, kalau ada yang dekat, diorang main angkat je. Mana nak baca benda lain hat tepek-tepek kat kertas kecuali harge.

Nak nak bila ramai dah boikot Prego, so semua berarah Kimball. Aku harap diorang packing food non-halal ni kat kilang berbeza la ya, lori berbeza, eh bak kata semua kene berbeza la.

Friday, November 8, 2013

Perempuan Bertudung Ni Pemalas..!

at Friday, November 08, 2013
Reactions: 
0 comments
Firstttt....

This word bukan dari aku.. Kene bagitahu awal-awal, kang ahkak dicerca..

Nak cerita pengalaman aku pergi interview 2 tahun lepas. 

Banyak-banyak interview, ini la pertama kali aku sangat offended bila interviewer tu komen pasal perempuan bertudung.

Aku interview dekat company kecik je, bukan la company bisness besar-besar tu, tapi school untuk kanak-kanak istimewa..

Aku dapat kerja tu, tapi, ada satu rule yang aku tak boleh ikut.. iaitu...


AKU TAK DIBENARKAN BERTUDUNG... 

pfttt.. sangat taikkk...!!

Bila aku tanya why..??

Macam-macam alasan dia beritahu. Antaranya budak-budak kat sini istimewa, jadi kalau mereka nampak orang berbeza sikit dari diri mereka, mereka akan tanya macam-macam. 

Tapi aku dapat merasakan itu bukan sebab budak-budak tu.. tapi...

Ade satu alasan yang diberi, katanya, most parents yang hantar anak dia dekat situ, TAK SUKA PEREMPUAN BERTUDUNG...

They assume:



PEREMPUAN BERTUDUNG PEMALAS
PEREMPUAN BERTUDUNG TAK BOLEH BUAT KERJA
PEREMPUAN BERTUDUNG NOT FLUENT IN ENGLISH...!!


Seriously..??

Aku tahu company jenis mementingkan customer... Student lari, duit lari

Aku dapat rasa company ni tak berapa nak sensitive hal agama, so aku decide NOT TO ACCEPT THE JOB...

Lepas aku habis degree dulu pun, pernah interview dekat 1 syarikat ni... Manager dia omputih...

Same question dia bagi sebijik kat muka aku...

"When I saw you in baju kurung, I deeply feel that you cant do this work."


Aku dapat rasa mereka ada satu pendapat mengenai orang yang bertudung, berbaju kurung.. iaitu..

TAK PANDAI BUAT KERJA

Then last month ex boss aku ada buat presentation dekat Romania.

So aku advice dia...

"Kalau Puan decide untuk pakai baju kurung pada hari presentation, boleh. Tapi pakai coat"

Dia macam faham apa aku maksudkan.. Ada sesetengah orang fikir orang yang bertudung is dumb..

So, aku pesan "wear the coat. Look presentable and sophisticated."

Sebab tu bila aku interview company swasta, memang tak la aku pakai baju kurung...



Wednesday, November 6, 2013

Tak Jadi Bertunang

at Wednesday, November 06, 2013
Reactions: 
0 comments
FIRST.....

Bukan aku yang bertunang... kihkihkih...

Ye, aku tahu ramai menanti, ahkak tak famous macam Che Ta yang buat pre wed sampai ke Paris..

Gila uolsss..!!

Disember ni adik aku yang gemuk bunch... tu nak tunang.. Dapat orang Perlis..

Adik aku tu dulu player sikit, sana sini di torai nya...

Banyak yang sebelum ni ditorai, semua mak aku reject..! Jelita ke tidak jelita ke, memang kalau tak kene di mata, mak aku reject...

Cuma yang ni mak aku tak reject la, walhal masa mula mula kenal, bakal adik ipar aku kata muka mak aku macam singa jadian... bekeng semacam..!

Tapi lama-lama, kalau pergi KL, tiap kali tu jugak nak jumpa bakal menantu..

Dan patutnya bulan 12 ni kami sekeluarga je pergi sebab bertunang je.. mak aku pun kata malas nak naik kereta, bas je sudehhh...

Tapi, hari ni... lain pulak ceritanya...

Bakal besan tepon mak aku, dia kata tak payah tunang...




NIKAH TERUS...!!!!

hahaha... tinggal sebulan je wei....

mak aku gelabah la... macam macam kene pikir.. tu belum campur plan nak jahit kain sepapan.

kononnya sedondon... I is pengsan

Aku tak sanggup nak masuk geng merhaban lagi...

Dan yang paling terkejut, family sepupu aku pun nak ikut...

Hamboi, tak padan baru lepas beranak mak aku kata... hahahaha.. takpe, lagi ramai, lagi meriah...

Tema baju tak decide lagi... aku terpikir-pikir nak kuning sebab kalau en bam bam pakai kemeja kuning, dia punya comel, macam minion hat paling gemuk tu... hahahaha





Saturday, October 12, 2013

Perangai Macam Jadah Je

at Saturday, October 12, 2013
Reactions: 
0 comments
Jam menunjukkan pukul 1 tengahari....

dah masa untuk masak tenghari.

tapi bagi aku, no need masak tengahari, makan biskut cecah neskepe pun jadi..

ibu dah siap senseng lengan baju nak masak..

arghhh... ni malas ni... sebab aku kenyang lagi...

dan aku malas nak lecakkan ketiak masak kat dapur...

bila ibu start buka mulut, aku dah get ready....


KAK, KOPEK BAWANG NI.......


OK.....

Ni kompem suruh kopek bawang sebakul ni....

(bungkus semua laptop, tablet, bukak pintu bilik, masuk senyap-senyap, tutup lampu.. I'AM INVISIBLE...!!!)



p/s: semoga my invisibility bertahan untuk 3 jam... kihkihkih


Tuesday, October 8, 2013

Ibu Yang Tak Bekerja Lebih Mulia... (KATA NYA...!!!)

at Tuesday, October 08, 2013
Reactions: 
0 comments
Ha kauuuuu... aku kalau geram memang akan keluar perkataan KATANYA....!!!

Aku rasa kan sebab tu aku tak ramai kawan, sebab apa aku tulis dalam blog mesti asyik nak bash orang..!! hahaha..

dah kalau aku terasa, kompem la aku bash sekali...

so this time, lets story about different between employed mom and unemployed mum.. gituuuuu....

even aku belum bersuami, jauh sekali nak merasa perot memboyot, tapi aku dapat rasa i'll be an employed mum...

kerja office hour, keluar pagi, balik petang, balik kerja gesel encik bam bam ajak makan luar saje.. kih3... (dasar perempuan malas masak..!!)

So, aku kene kerja, en bam bam kata, kalau taknak kerja, carikan dia kerja gaji 10K....! ewahhhh

Tapi memang betul la...Kalau harapkan gaji dia sorang, memang tak la kan. Lagi lagi nak tanggung bini yang kuat muntahkedarah macam aku...

So aku dapat rasakan yang kalau aku ada anak, aku harukkan je anak-anak aku ke nursery...

Nak harap mak aku, awal-awal dia kasi warning.... "tak payah nak letak anak ko kat sini, berkecai pasu bunga aku.." gitu... kelasss sangat...

mak aku punya cucu bukan spesies Homo Sapiens tau.. tapi species orkid..!

So one day, aku terbaca kat mana entah, yang mengatakan "Ibu yang tidak bekerja lagi mulia"....

 CHOI CHOI CHOI CHOI sangat statement...

Walaupun dalam hujah-hujahnya mengatakan

"saya berkorban demi anak-anak"

"saya terpaksa korbankan kerjaya saya demi anak-anak"

So aku berpendapat yang ibu bekerja ni tidak semulia compared to yang full housewife..

Disebabkan aku adalah perempuan yang bukan housewife, so aku sangat offended..!!

Actually, kita sama rata sahaja...

Mungkin kau korbankan kerjaya.. which is kalau hilang kerjaya, ko boleh dapatkannya balik ANYTIME...!

Compared to US, walaupun kami tak korbankan kerjaya, tapi kami korbankan things yang bigger than uolls yang housewife... iaitu..... OUR CHILDRENS..!!


Ingat kes anak terperangkap dalam kereta...??

Kes anak didera babysitter..??

Anak mati ditaska...??

Semua benda tu takkan terjadi if all women in the world are housewife..!

Boleh ke kita dapatkan anak yang sama kalau mereka mati..?? No..!

Kita bukan tahu apa babysitter tu bagi anak kita makan apa...  Yang paling menakutkan kalau ahli keluarga BS tu sendiri ada yang tak betul...

Macam adik tembam aku ni, memang dari kecik hantar kat BS. BS tu memang ada anak lelaki ramai, so aku memang takut kalau nak hantar adik aku ke sana...

Since en bam bam gaji tak besar, and I have to help him.. Kalau diikutkan semua perempuan nak jadi housewife, but we dont have choice...

Weols terpaksa korbankan masa, mungkin tak berpeluang nak tengok their first step, first teeth.. mungkin orang lain yang perasan dulu...

Kita dah penat bekerja, mana nak perasan benda-benda ni semua... itupun mengharapkan babysitter yang bagitahu... So we missed so much things about them...

Misal kata aku ada baby, and aku terpaksa bekerja, keluar rumah pagi, tahu tak betapa seksa nak tunggu pukul 5 nak pergi jumpa anak...?? Kau mana tahu, kau kan housewifeeeeeeee...

Janganla beza-bezakan antara kita...Sama sahaja aku rasa...

Aku tak nak la kata mom yang bekerja ni lagi mulia, sedangkan kalau aku bagi sebijik sebijik hujah dan pengorbanan ibu bekerja ni, memang nampak lagi MULIA pun....(sarcasm sangat ayat ko Cik Buyung...!)




Wednesday, October 2, 2013

Kisah Ampaian Spender

at Wednesday, October 02, 2013
Reactions: 
0 comments
Cerita ni bukan rekaan, tapi betul betul berlaku pagi tadi..!

kisahnya...

Rumah aku kat kampung ni jenis perumahan, jadi paham-paham la kalau perumahan, bab nak menyidai baju pun, punya azab nak cari space.

Kalau boleh aku lintangkan ampaian merentas rumah jiran, memang aku buat.

Selalu yang basuh baju ni, memang yang uruskan adalah bapak aku.

Mak aku cuma tahu, "dah sidai..??".. gituuuuu.. kelasssss sangat...

weolls memang sidai baju dekat garaj kereta.

kalau bab spender and bra, memang sidai kat tempat yang sama tapi guna penyangkut yang khusus tu la.

Sejak bapak aku pencen, memang tugas dia la antar amik adik aku pergi sekolah.. ye, adik aku yang gedebak gedebuk tu..

petang tadi... bapak aku macam biasa nak pergi ambil gedebak gedebuk tu dari sekolah.

bapak aku start kereta, zasssss terus gerak...

balik dari amik budak tu dari sekolah, adik aku yang satu lagi tu jengah keluar...

tengok tempat sidai spender, hilang...!!!  semuanya...!!

dia tanya bapak aku.. "abah, mana tempat sidai spender ni..??"

Zasss... dua dua pandang ke jalan...

Rupanya, dari masa bapak aku start enjin tu, dia tarik sekali penyidai spender sampai ke sekolah..!! bahahahahaha....

Bersepai semuanya....!

ada yang masuk bawah kereta jiran...

ada yang baik punya parking atas bonggol jalan...

paling cun sekali, spender-spender tu nyerah diri betul-betul dekat depan kedai kopi..!! hahahaha...

paling banyak dekat kedai kopi tu la....

Taknak bazir punya pasal, adik-adik aku dikerah pi kutip satu satu weii... hahahaha...

oh ye, termasuk bapak aku..! bahahahahahaha

adik aku yang kutip dok cerita, "mak yah siap suruh anak dia alihkan kereta sebab nak kutip spender ibu..!"

bapak dengan adik aku yang gemuk tu pi kutip yang jauh-jauh.. termasuk depan kedai kopi tu

paling haru kalau ketua kampung yang nak masuk minang aku tu duk dekat situ... Kalau nampak, mesti dalam hati kata "mujur tak jadi".... hahahaha

adik aku yang gemuk tu memang hati kering sikit... apedehel setakat kutip spender bersepai atas jalan...

entah-entah dia pi kutip pakai kaki ja.. sambil motor gerak, sambil sauk.. hahaha...

mana pernah terjadi dalam kampung aku tu laki pi duk heret spender bini masa nak ambik anak sekolah... Bapak aku je...


 ade update sikit

tengah gelak gelak pasal ampaian spender tu, si fatin sambung...

"nasib baik abah pergi sekolah atin, dibuatnya dia pergi bandar dulu, memang Atin tak kutip la, mesti orang Majlis yang kutip..."   hahahahaha

Kotla kan tersangkut dekat trapic light ke.. hahahaha

sebenarnya balik dari ambik si gemuk tu dari sekolah, bapak aku dah perasan ada spender atas bonggol... boleh dia kutuk lagi, "spender sapa la tu.."

Sekali spender sendiri.....!! hahahaha....

Atin siap bagitahu aku, "Ada bra atin tersangkut dekat pasu bunga ibu kak Ya.. mujur tak terbang dekat rumah Mat Sah (duda kat taman aku)"

Adoiii.. aku ingatkan mak aku punya, satu kelorga punya seluaq dalam bertebaran...

Aku tanya la kenapa pi kutip, sebab yang paling banyak adalah hak mutlak mak aku, takut orang tua tu mengamuk, memang hati kering anak beranak kutip balik...

paling tak boleh blah, ada jiran nampak spender tersangkut, dok lambai-lambai panggil bapak aku, tapi tak dan.... hahahaha...


Thursday, September 12, 2013

Orang Lelaki Jangan Marah I ok..!

at Thursday, September 12, 2013
Reactions: 
0 comments
This evening (chewaaahhh) iolss chatting dengan sorang member..

Kalau dah pempuan sama pempuan bergosip, harus pasal jantan. (eh, klo nyah sama nyah gosip pun, pasal jantan, macam tak ada beza je..! kihkihkih)

but kali ni not pasal jantan la, but tanggungjawab orang jantan ni nak kasi bini ngandung

pheww... dari tahun lepas aku dengan dia dok gosip benda yang sama... mengandung mengandung.

tapi jangan salah anggap pulak, bukanlah weoll discuss pasal posisi posisi asmara nak kasi ngandung ke, gila ko... itu terpulang kepada rahsia masing-masing. weolls not sharing...

eh, geli ok share dengan member pempuan... (kalau dengan pasangan, baru kasi cas geli geli sikit.. hahaha)

ok lets share apa yang weolls bincang pasal acara ngandung mengandung ni. Before this, aku ada baca la juga, kalau nak mengandung amalkan telan folic acid. Aku malas nak cas ilmiah atau buat cubaan nak karang journal untuk dipublish kat sini, pandai-pandai la ko cari apa kebaikannya.

Since doktor pun sendiri suruh amalkan untuk couple yang nak ada anak cepat, but ada 1 perkara yang aku tertinggal.

Selalunya yang nak ada anak cepat, pastu sibuk google pil pil yang bagus, for example folic acid, mesti ORANG PEREMPUAN...! truly said, yang amik follic acid pun ORANG PEREMPUAN sahaja.

ORANG LELAKI...?? (borong minyak lintah tahu la... bahahahaha..)

(eh pebret encik bam bam tu bila pergi Langkawi)

so untuk orang yang belum kawin or baru kawen, mesti dalam kepala otak mereka, oh untuk ORANG PEREMPUAN sahaja kot follic acid ni...

Aku yang bebal ni pun dah set dalam otak, FOLLIC ACID JUST FOR WOMAN...

buat couple yang dah lama kawen belum pregnant, for your information, SUAMI PUN KENE TELAN PIL TU...!!  (again, iolss malas nak letak ayat macam orang nak publish paper dekat conference, pandai-pandai cari)


bak kata member  "orang perempuan je nak kene telan itu ini, yang lelaki, tahu GOYANG TELUR aje (Anynomous, 2013)"

;))

** mampuih aku sat gi.


Tuesday, September 10, 2013

Islam kaa...Hindu kaaa...Buddha kaa... Kristian kaaa...

at Tuesday, September 10, 2013
Reactions: 
0 comments
hai uolss...

aku rasa macam dah lama tak menjoyah dekat sini...

last time aku menjoyah, kene smash sekali dengan pembaca.. hak hak hak...

iolss sangat bz, lagi lagi nak layan komen orang gatal buah yang dok komen entry bra aku dulu...

yang peliknya, tahu pulak nama ahkak ni.. 

siap tulis gini  "besar lagi tetek fariha tu".. kong ajo sangat tau.. ke kurang sepak..???

tergerak aku nak tulis kat sini, sebab iollss sangat takut nak tulis di FB, kang kene sepak bertingkek-tingkek...

jadi kita low profile.. underground katanya... (phuiiiii)

last night aku ada terbaca satu status dari member (yang tak pernah pun bertegur sapa, add pun sebab member kamcing kata dia ni sangat annoying).. boleh???? hahahaha... add semata-mata nak tengok betapa annoying nya si empunya badan...

kalau sebut pasal status kat FB ni... macam macam peel yang kita boleh tengok. kalau peel aku, jenis yang menggeletis dengan bf sendiri.. (hahahaha) 

Tak pernah rasa nak jentik orang lain pun, melainkan ko annoying, yesss,, memang aku suka jentik,.

kita ni kalau nak tulis apa-apa, lagi lagi bab agama, tolonglah jangan sampai ko JENTIK AGAMA orang lain...

misal kata, ada orang jentik telur ko, marah tak???? macam tu jugak kalau ko jentik agama orang tu...

siap terang terangan lagi berkata, JANGAN MAKAN SINI, DUIT KORANG BUAT BINA KUIL (disingkatkan guna bahasa Cik Kiah)

agak agak orang yang beragama tersebut apa rasa...??? Kalau orang agama lain cakap macam tu pada orang Islam, apa ko rasa..?? Marah tak..??

Ibarat macam salesman la. Salesman yang bagus, kalau nak jual barang, diorang takkan bercakap keburukan produk lain, sebab itu adalah last choice for them jika diorang rasa barang diorang tak ada unique quality a.k.a cikaiiii.. 

So please my dearest friend (tercabut gigi ahkak tulis gini)
 
tambahan lagi, dalam list member bukan hanya satu agama je. Agama lain pun ada. Macam mana ko duk pung pang pung pang hormati bangsa lain, macam tu jugak ko kene belaja hormat agama orang. Jangan nak harap orang hormat agama kau seorang. Sebab tu, orang tua tua berkata, cakap siang, pandang-pandang, silap cakap kene terajang (eh...!)

aku tak kata pun benda tu salah.. aku faham ko nak berdakwah. Berdakwah la cara mana pun, janji jangan timbulkan pergaduhan. pernah dengar "GROUP MESSAGE"..????

Pernah ke idok.... sedeyhhhh betul hidup kalau tak pernah dengar.. 

Setakat ni aku hanya dengar orang beragama lain menghina Islam di saman. Jangan sampai keluar muka depan "GRADUAN ISLAM DISAMAN KERANA MENGHINA AGAMA LAIN"


 

BeLoG CiK BuYuNg Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review