Thursday, August 11, 2011

Jadi Teacher Sekejap. Ehem ehem..!

at Thursday, August 11, 2011
Reactions: 
0 comments




TEACHER..??? Jangan gelak uollss, memang suara aku ni jamban sikit, tapi uolls, bile mengajar, pergh, gile cun punye lontaran tau. Well, aku ada dapat offer mengajar budak-budak PLKN selama 5 hari.

Dengar macam sekejap je kan..?? Tapi dalam 5 hari, mengajar dari pagi hingga petang, memang hazab..! Aku diminta melapor diri dekat kem plkn Padang Hijau, Keluang.
Bukan aku sorang je yang kene mengajar, ko giler..! Budak-budak yang seramai 200 orang tu aku handle sorang-sorang. Ade 8 orang cikgu semuanya.

Dan ade sorang ketua jurulatih. Diikutkan, memang aku takde pengalaman langsung mengajar. Bukan nak kata ajar budak sekolah, tadika pun, nan adoooooooo….

Awal-awal lagi, ketua aku dah kata, budak-budak yang aku akan ajar ni, orang jawa kata ‘mantul’ sikit.. Mantul tu maksudnye, kalau ko baling bola, die mantul kene kepala ko balik, akhirnye ko yang sakit. Jadi kene siap sedia dari segi mental la.

Aku kene ngajar untuk modul kebudayaan, keagamaan, dan peranan lelaki wanita. Kalau aku jadi diorang, sumpah bosan…

Setiap cikgu memang dah disediakan buku. Tapi aku ni pun cikgu mantul jugak. Keh keh keh. Jenis malas nak belek. Datang-datang, gemble je mengajar.

Kelas aku semuanya asalnya 38 orang okeh..! Kelas lain 20 lebih, ada yang belas-belas aje. Dan esoknya satu kelas kene berlari gara-gara kelas aku teramai. Ni kes ngikut kawan. Padahal, memang dah dibahagi secara sama rata.

Bila ditanya kenapa ramai sangat. Jawapannya, ‘Kitorang nak masuk kelas cikgu cantik’…

Oh pelisssshhh… saje tau uollss buat cikgu teruje. Mengajar budak-budak ni, omakaihhh… 

Pada aku la, seorang gadis yang kesabarannya hanyala 0.0001% ni, memang aku terasa nak hentak sorang-sorang. Dogiiiiillllllllll….! Aku punya suara ni, sampai atas bukit nu boleh dengar. Kelas dekat bawah bukit… Bertempiaran monyet-monyet cari perlindungan.

Tapi budak-budak ni dengar kata. Kalau suruh buat, memang buat. Tapi orang kata, budak-budak ni lambat panas sikit. Aku hentak white board sekali, berdesup masuk dalam kumpulan. Kalau tak ketuk, pom pang pom pang, macam dalam kilang. 

Apa-apahal pun, cikgu sangat merindui kamu semua…!!! Kamu memang baik-baik dalam kelas. #Tangan di dada mata ke atas. (tido tepi dinding, buat bising kat kelas orang lain, pergi tandas setengah jam, tak buat kerja, ganggu kawan, curi marker cikgu, kata cikgu cantiik, eh..?) 


Wednesday, August 10, 2011

Kau Apa Pasal??? MONOPOS????!!!

at Wednesday, August 10, 2011
Reactions: 
0 comments


Ni ada satu kes betina tak sedar diri, muka tak cantik, perangai macam lahanat neraka.. Alkisahnye, semalam aku teman member pergi cari baju untuk ehem-ehem… hehehehe.. Isi sendiri sajork untuk yang ehem-ehem tu ye.. Aku memang takleh sebut la, karang aku yan meroyan soran-sorang sebab abang chicken nugget tu lambat nau masuk minang..

Aku teman je la, tengok-tengok bagi idea yang bernas. We’oll pergi dekat mall. Masa tu pulak, hampir nak masuk waktu berbuka. Jadi kitorang decide nak beli air dulu dekat satu kiosk ni.. Air dia memang terbahek la.. Tak kira tua atau muda, memang akan meroyan minum air dia.

Kitorang pun order la kan, disebabkan member yang belanja, aku belasah je la dia nak order ape kan.

Member: Dik, bagi milk tea satu.

Bila aku dengar milk tea, aku celah la.

Aku: Kau nak air the ais ke? Bukan chocolate milk tea.

Jadi aku bincang-bincang la pasal air apa nak order.. Tak lama pun, 5 saat je uollsss..

Pastu tetibe, betina yang amik order tu nyampuk.

Betinalahanat: Nak air ape ni..???!

Member: Choclate milk tea, tiga


Aku dan member pandang sesame sendiri sambil muka weolss dah cebik-cebik. Terus masing-masing senyap ok. Aku tak tahu nak jawab apa, sebab tergama disergah gitu.

Ikutkan jiwa aku, dah panas je. Dah menggelegak je. Dah macam kene goring hati ni.. Jadi aku menyumpah dalam hati je la,

BETINA MATA CACAT NI, AKU BONTOTKAN JUGAK KARANG…!!!!

Sumpah muka dia cacat ok, aku bukan nak hina. Sumpah aku tak hina, malah kesian. Tapi sejak kejadian tu, aku rasa, berbaloi kot kalau mata dia cacat dua dua belah..! Memang aku tahu, waktu petang dah penat, dah tak kuasa nak layan customer, tapi kemon la, ko yang pilih kerja tu. Mak bapak suruh belajar, ko pergi merendik, sudahnye buatla muka sendu dekat kaunter air..!

Tuesday, August 9, 2011

Uishhhhhh

at Tuesday, August 09, 2011
Reactions: 
0 comments

Omaikaiiiiiihhhh...tetibe update dimulakan dengan muka aku yang setara bun roti ni. Lama benor rasanya tak update apa-apa kat sini kan...?? Serius rasa nak tutup je rasa blog ni, tapiiiiiiii... Sayang gilak ok... Akan cuba aktif semula...tapi bila uollsss??? Bila jari jemari runcing ku ini mula kepal-kepal seperti gorilla gamoknya...

 

BeLoG CiK BuYuNg Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review