Friday, August 20, 2010

Ragam Anak Beranak

at Friday, August 20, 2010
Reactions: 


Hello uolss…

Aku nak bincangkan 1 topik ni.

Korang mesti penah dengar ungkapan 'LIKE FATHER LIKE SON'??

Perkataan ni sangat familiar, tap penah dengar ungkapan 'LIKE MOTHER, LIKE DAUGHTER'??

X penah kan?? So, lets review scenario di bawah..

Aku rase ni la sebab xde ungkapan 'LIKE MOTHER, LIKE DAUGHTER'..



SENARIO ANAK BERANAK



Di pag hari..

Emak – pukul 8 sudah bangun

Anak??? - Selagi x disimbah air, x dijerit, x diperhambat pakai penyapu, selagi tu x bgun



Emak – bangun-bangun beli/buat serapan, buat air

Anak??? - Bangun-bangun terus bunyi 'SARAPAN ADE LAG?'.. basuh muke trus serapan, klo malas sangat, terus ngap mkanan atas meja.. if sarapan habis, tarik muke panjang sedepa


Emak – pag-pag sapu umah, basuh kain, basuh pinggan, siram pokok bunga

Anak??? - Berduet dengn adik-adik tgok karton, lag best klo pag-pag dah karoke lagu 'Cari Jodoh'



Waktu Tengahari…

Emak – 'Nak masak apa?'

Anak??? – 'Alah x yah masak la, kenyang lag ni..' (bangun lambat, sarapan lambat, lapar pun lambat)



Emak – macam kat medan perang bile di dapor..dalam 1 mase boleh buat macam-macam

Anak??? - Potong bawang sikit-sikit, pastu tinggal


Di kala petang…

Emak – tgok-tgok pokok bunge, cantas ranting pokok, sapu halaman

Anak??? - pasang wayar, tekan suis, bukak screen, picit butang on..klo x masuk laman FB, chatting, xpun blogging



Emak – kol 7 dah siap mandi

Anak??? – selagi x diketuk, x jalan g bilik air..ketiak bacin pun, tap perasan ketiak wangi mcm baru lepas sembur perfume mahal



Di Bulan Puasa..

Emak – Kelentang-kelentung siapkan sahur, setengah jam lepas tu dah siap masak macam-macam

Anak??? Krooohhh pheeeewwwww….krooohhhh pheeeewwwwww….



Emak – 'esok tolong lap-lap pasu kat ruang tamu..dah nak raya ni..'

Anak??? – 'kan lama lag nk raya, ade 3 minggu lag. Minggu depan la..'


Di Pagi Raya

Emak – sudah siap-siap pakai baju raya, hidangkan makanan

Anak??? – Gosok baju pun belum!!! Bgun-bgun tgok makanan atas dapur dulu..boleh bgun awal pun sbb bau rendang, kuah kacang



Hurm, no wonder la xde istilah 'like mom, like daughter'..kan??

Beza sungguh..korang ade x situasi yg sama mcm di atas???

Eleh…mesti ade..jgn nk propa la..

Kat atas dahi tu, siap dah ade cop 'anak dara pemalas'..hahahaha

Check check, aku ade x???



SELAMAT BERPUASA UOLSSSS!!!!!



0 comments:

Post a Comment

 

BeLoG CiK BuYuNg Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review